4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Kako gorivo koje sipate utiče na rad vašeg motora?

Oktanski broj (RON – engl. Research Octane Number) ukazuje na oktansku vrijednost goriva i njegovu sposobnost da podnese “animaluju sagorijevanja, poznatu i kao detonacija”.

Što je taj broj veći, gorivo je stabilnije kada je motor izložen velikim naporima, kao što je to slučaj kada su u pitanju snažni sportski motori visokih performansi. Međutim, postavlja se pitanje da li onda visokooktanska goriva mogu da nanesu štetu nekom običnom malom jeftinom motoru?

Većina današnjih savremenih motora ima elektronski sistem ubrizgavanja goriva, a najvjerovatnije i sistem koji detektuje neželjene detonacije i automatski pokreće tzv. retardaciju.

Retardiranje momenta paljenja podrazumijeva da se motor, umjesto neželjene detonacije, vraća u normalu. Savremeni motori su, međutim, mnogo efikasniji i snažniji, i funkcionišu tako da uvijek pokušavaju da pronađu najbolji mogući odnos ranog momenta paljenja, bez izazivanja neželjene detonancije.

Upotrebom goriva sa većom oktanskom vrijednošću motor bi mogao da dobije dodatnu pomoć u efikasnijem radu, ali ne mora uvijek da bude tako.

U zavisnosti od automobila i motora, benzin od 98 ili 100 okatana bi mogao da poboljša performanse i “doda” malo više snage motoru u odnosu na “95-icu”. Međutim, ako vozite stariji automobil, čiji motor “nije navknut” na veći broj oktana, neće biti neke koristi.

Zato svaki motor ima preporučene minimale oktanske vrijednosti goriva koje može da koristi, koje su obično označene na poklopcu rezervoara (ili negdje blizu njega). Gorivo ispod tih vrijednosti nipošto ne smije da se koristiti, dok ono većih vrijednosti može dodatno da “pomogne” motoru.

A to ćete najjednostavnije provjeriti kada umjesto “95-ice” sipate “98-icu” i sami to provjerite u praksi. U tom slučaju, dobro obratite pažnju na ponašanje, odnosno performanse, motora i automobila u odnosu na vaše navike, stil i način vožnje, sa jednim i sa drugim gorivom u rezervoaru.

Razlike će se, najprije, ogledati u odnosu performansi vožnje i novca potrošenog za gorivo, pa vam se tako može dogoditi da auto mnogo bolje ide, ali i da mu raste potrošnja. Moguća je i obrnuta varijanta, da potrošnja goriva sa više oktana čak bude i nešto manja za istu ili veću pređenu kilometražu.

Ipak, dosta toga ovdje zavisi i od starosti i stanja, kako motora tako i cijelog automobila, kao i od načina vožnje. I dok visokooktansko gorivo jednom automobilu može primjetno da popravi performanse u vožnje, na neki drugi ne mora da ima baš nikakvog efekta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe