Kako da pretvorite šetnju u trening?

Jednostavan način da pokrenete tijelo

IZVORbody.ba

Malo je oblika vježbanja tako jednostavnih i prikladnih kao hodanje. To je aktivnost s malim utjecajem koju može činiti gotovo svatko. Studije pokazuju da hodanje može pomoći u izgradnji gustoće kostiju, smanjenju stresa i tjeskobe i olakšanju mršanja.

Ako vam je cilj pretvoriti šetnju u trening, nekoliko koraka možete poduzeti kako biste 45-minutnu sesiju iskoristili na najbolji način:

Vježbajte dobru formu
Kada hodate, važno je obratiti pažnju na formu i držanje tijela. Ispravite se, opustite ramena i savijte laktove da napravite ugao od 90 stepeni.

Upotrijebite ruke
Vježbanjem u hodu dobit ćete više ako pokrećete gornji dio tijela. Što više mišića angažujete dok hodate, to je veći utjecaj. Stisnite šaku ili držite utege za ruke kako biste pojačali puls. Da biste dodali intenzitet, energičnije zamahujte rukama dok se krećete.

Dodajte težinu
Iako je brza šetnja izvrsna kardiovaskularna vježba, stvari možete unaprijediti uključivanjem utega u svoj trening. Nosite lagane bučice ili čak nosite ruksak. Počnite s manjom težinom i dodajte sve više kako postajete jači.

Alternativne brzine
Prebacivanje brzine sagorijeva više kalorija nego održavanje ravnomjernog tempa. Stoga razmislite o ugrađivanju intervala u svoje treninge. Počnite polako, a zatim postupno povećavajte korak do brze šetnje. Što duže održavate brži tempo, to će mišići jače raditi i više ćete kalorija sagorjeti. U svoju rutu uvrstite vježbe otpora, poput čučnja i iskoraka.

Pažljivo birajte stazu
Dodavanje nagiba ili stepenica u šetnju povećava broj sagorenih kalorija i pomaže u izgradnji snage. Hodajte stepenicama u lokalnom parku ili stadionu ili se popnite na brdo u blizini. Trčanje po pijesku ili šljunku može imati sličan učinak.

Ljudi imaju tendenciju podcjenjivati snagu hodanja. Od poboljšanja cirkulacije i kardiovaskularnog zdravlja do jačanja kostiju i jačanja raspoloženja, hodanje ima mnoštvo zdravstvenih blagodati, stoga se pobrinite da što više uživate u ovoj aktivnosti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe