21.5 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

“Kada su čuli riječi Japanaca o Osimu, naši nadređeni nisu mogli da vjeruju”

Osima je smrt dočekala u 81. godini u Grazu, a brzo je tužna vijest stigla i do Japana, gdje je ostavio veliki trag.

Vodio je JEF United u periodu od 2003. do 2006. godine, a nakon što je donio prvi trofej u historiji ovom klubu dobio je priliku da trenira reprezentaciju Japana.

Mnogi vjeruju da bi Osim napravio velike stvari i s reprezentacijom Japana, ali sve to spriječio je težak moždani udar kojeg je doživio 2007. godine.

Nekadašnji čuvar mreže Velibor Pudar, inače otac popularne bh. plivačice Lane Pudar, napisao je na facebooku zanimljivu anegdotu vezanu za Osima i Japance. Kaže da je tada na licu mjesta shvatio koliko Japanci cijene Osima.

“2011.godina, ja u akademiji Al Ittihada iz Džede zajedno sa rahmetli Salemom Halilhodžićem i Emirom Tufekom. Najavila se AFC (Azijska Fudbalska Federacija) da će doći u kontrolu radi licenciranja kluba za Ligu Šampiona. Frka u klubu, 7 dana spremaju se papiri, ludnica. Dođe kontrola u obilazak akademije, njih 5 i među njima dvojica Japanaca i onako, sa vrata, ugledaše mene od skoro 2 metra, i odmah upitaše odakle sam. Ja rekoh iz Bosne i Hercegovine a on odmah upita znam li Ivicu Osima”, piše Pudar te nastavlja.

“Ja rekoh da znam i da je rahmetli Salem zajedno sa njim završio trenersku školu. Kaže Japanac Salemu, a šta ti radiš ovdje, kaže Salem ja sam šef akademije. Japanac se okrenu i samo reče ostalima iz komisije idemo odavde, ako je šef završio školu zajedno sa Osimom onda je ovdje sve u redu i odoše. Naši nadređeni nisu mogli da vjeruju, poslije ovog događaju su pročitali svaki tekst o Švabi na koji su naišli“.

Za kraj je dodao.

“Počivaj u miru legendo svjetskog fudbala, porodici moje iskreno saučešće”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se