16.6 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Jovanović: Izvinjavamo se porodicama žrtava četničkog terora u BiH

Predsjednik LDP-a Srbije i predvodnik liste Koalicije za mir na predstojećim izborima u Srbiji Čedomir Jovanović uputio je poruku biračima uoči nedjeljnih izbora u Srbiji. On je oštro osudio ponašanje lidera PSG-a Sergeja Trifunovića koji je objavio snimak na Twitteru na kojem pjeva četničke pjesme.Jovanović je uputio izvinjenje građanima BiH i Hrvatske zbog četničkog terora koji su proživjeli u prošlosti.

– Najoštrije osuđujem ponašanje rukovodstva Pokreta slobodnih građana, čiji se predsjednik na društvenim mrežama pohvalio pjevanjem četničkih pjesama, da bi kasnije nevješto obrisao snimak, misleći da tako može skloniti sramotu. Kao čovjek i antifašista izražavam žaljenje što je uopšte moguće da se ovako nešto desi. Takvo ponašanje je najveća sramota ove izborne kampanje i uvreda za svakog normalnog čovjeka u zemlji. Upravo je to ono zbog čega smo formirali Koaliciju za mir, to je ponašanje protiv koga se borimo. Zbog toga se izvinjavamo porodicama žrtava četničkog terora i u Srbiji, ali još više u zemljama regiona, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Zato tražimo podršku svih ljudi koji sa nama dijele ideje antifašizma, bez obzira koje su vjere, nacije, zato što moraju da se čuju i u skupštinskim klupama- navodi u svojoj poruci Jovanović.

Između ostalog, on navodi kako od srijede kreće u maroton za mir sa Fruške gore.

– Zbog toga u srijedu krećem u maraton za mir sa Fruške gore, sa mjesta gdje je ubijen Ivan Stambolić, zatim do dvorišta Vlade gdje su ubili Zorana Đinđića, a onda dalje idem do Šumarica, u znak protesta zbog toga što je i danas moguće da se šalom smatra srbovanje i to od strane nekoga ko sebe naziva predstavnikom građanske Srbije- istakao je Jovanović.

U poruci navodi kako ide po mjestima koja ne želi da se zaborave.

– Idem po mjestima koja ne želim da se zaborave. Da se ne zaboravi da su u kreč bacili Ivana Stambolića, da kod zgrade Vlade upozorim da su braća u krvi opet digla glavu. Taj vrijednosni sistem – juče Legija, danas četnici, sutra isti ciljevi i u politici, u Skupštini – to je ono protiv čega se borimo. Očigledno je da je danas potrebno više od moje politike, koja mi je dala to divno pravo da za sebe mogu da kažem da sam Beograđanin, ali i Sarajlija, Zagrepčanin, Podgoričanin, Prištevac, da sam i Srbin, ali i Albanac, Bošnjak, Hrvat, Crnogorac, Mađar, Rom, jer samo tako mogu da budem čovjek. Potrebno je da se svi ujedinimo u borbi za takav život, jer je samo on za nas vrijedan življenja, čistog obraza pred svima.

Potrebno je da poklekli ustanu, posrnuli ostanu na nogama, razočarani i bezvoljni osjete novu nadu i entuzijazam.

Zato u srijedu idem u maraton za mir, mir svakog sa svakim, svakog čovjeka, naroda, vjernika, mir između pobjednika i poraženih, mir za Srbiju, ali i za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo, jer se samo tako stvara miran svijet u kome će sutra sva naša djeca, svake vjere, nacije, porijekla, biti prva generacija naših naroda za koji ćemo moći da kažemo da je rođena u miru i da živi život u miru – istakao je Jovanović.

Navodi kako nema prava da prećuti ovakavo gaženje antifašizma od strane Pokreta slobodnih građana, kao ni njihovo glorifikovanje pjesama u slavu četnika koji su tokom Drugog svjetskog rata, ali i gotovo juče, tokom raspada Jugoslavije, u crno zavili Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju.

– To bi bilo saučesništvo u zlu i to onda ne bismo više bili mi, koji, za razliku od njih raspjevanih, ne vide nikoga osim sebe i četnika. Zato ne mogu da prećutim kada PSG srbuje, zato što se to radi svakodnevno, i na ulici, i u sportskim klubovima i ne smijem da dozvolim da se to predstavlja kao građanska alternativa u Srbiji, jer to ona nije i nikada neće biti. Svaki antisrpski grafit iz Hrvatske, Crne Gore ili sa Kosova u Srbiji je uvijek prva vijest. Mora onda biti reakcije i na srbovanje. Zato što je to pravilo, a ne usamljeni incident. Zato krećem u maraton za mir, jer Koalicija za mir baš zato postoji- poručio je Jovanović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe