14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Josip Broz Tito pa Zlata Balić: Da li Vlada USK “na mišiće” imenuje Zlatu Balić na mjesto direktorice?

Da je nekim ljudima malo cijeli svijet, govori i naš današnji članak koji se tiče trenutne kokošarske politike koju vode pojedini poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Redakcija KRAJINA.BA portala je mnogo puta pisala o malverzacijama i brojnim tužbama, krivičnim prijavama i optužnicama protiv biveg načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića. Nakon svih gafova gospodina Hujića, na red dolazi njegova rođena sestra Zlata Balić rođ. Hujić kojoj smo također posvetili nekoliko članaka s obzirom da je javna tajna među građanima Bosanskog Petrovca da Zlata Hujić želi biti nova/stara direktorica vrtića, i ako joj to Zakon ne dozvoljava.

Zlatko Hujić napokon uspjeva u svojim namjerama

U junu 2019.-te godine promjenjen je Zakon da bi se na mjesto direktorice vrtića u Bosanskom Petrovcu mogla izabrati sestra bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca i sadašnjeg skupštinskog poslanika Zlatka Hujića.

U početku ove priče, na samu činjenicu da će Zlata Balić biti direktorica vrtića rekli su da je laž. Novinar KRAJINA.BA portala se tad zaputio u Bosanski Petrovac i obavio nekoliko razgovora sa uposlenicima kako vrtića tako i opštine Bosanski Petrovac gdje smo saznali šta se sve uradilo kako bi na ovo mjesto postavili sestru Zlatka Hujića. Taj dan dobili smo i nekolicinu orginalnih dokumenata koje smo objavili 28.06.2019. godine što možete pogledati i u vezanom članku ispod.

VEZANA VIJEST: JESMO LI DOTAKLI DNO? Promjenjen Zakon kako bi se sestra skupštinskog poslanika postavila na mjesto direktorice vrtića?

Iz teksta ste mogli vidjeti da je Zlata Balić obavljala dva zvanična mandata kao direktorica vrtića i treći mandat obavila prećutno s obzirom da je Upravni odbor nije razriješio iz samo njima znanog razloga.

Prvo imenovanje Zlate Balić na 4 godine
Drugo imenovanje Zlate Balić na 4 godine

Nakon skoro 12 godina provedenih na mjestu direktorice JU “Dječiji vrtić”  u Bosanskom Petrovcu, do Vlade USK,Zlata dobija i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti.

Nakon niza članaka KRAJINA.BA portala, napokon se oglasilo i Ministarstvo obrazovanja USK i imenovalo novi Upravni odbor u JU “Dječiji vrtić” u Bosanskom Petrovcu koji je u kratkom roku smjenio “vječnu direktoricu” i imenovao novog vršioca dužnosti.

Jedino što je urađeno po zakonu je upravo bila ta odluka Upravnog odbora jer nijedan direktor javnih ustanova nije mogao obavljati više od 2 mandata (8 godina) kao direktor jedne javne ustanove, naravno osim Zlate Balić.

Kada su uposlenici ove ustanove napokon mogli odahnuti, direktoricin rođeni brat Zlatko Hujić ostavlja mandat kao načelnik Bosanskog Petrovca i prelazi u Skupštinu USK i tad kreće nova haranga na ovu javnu ustanovu.

Naime, svjedoci smo raznih izjava u medijima, kako ministra Obrazovanja, tako i mnogih skupštinskih poslanika koji su bili protiv novog zakona u kojem se mjenja upravo član da direktor neke javne ustanove može biti samo 2 mandata kako bi se ponovo napravilo mjesto za “vječnu direktoricu”.

Raspisan je konkurs za direktoricu JU “DJEČIJI VRTIĆ” u Bosnaskom Petrovcu. Naravno, na konkurs se prijavila Emira Jaganjac koju je Upravni odbor izabrao i zatražio saglasnost od Vlade USK za imenovanje. Predsjednik UO je nekoliko puta kontaktirao Ministarstvo obrazovanja sa ciljem da sazna zašto još uvijek nema saglasnosti na imenovanje nove direktorice Emire Jaganjac, ali nikad nisu dobili konkretan odgovor.

Zašto? Upravo zbog toga što je novi Zakon bio u proceduri i što je mjenjan kako bi se stvorili uslovi za novu/staru direktoricu Zlatu Balić. Kada se Zakon napokon promijenio, Vada USK nije dala saglasnost na imenovanje Emire Jaganjac za direktoricu, tako da je Upravni odbor morao raspisati novi konkurs na koji se Emira Jaganjac ne može prijaviti, a razlog je jasan. Ukoliko neki kandidat ne dobije saglasnost vlade, više se ne može javljati na konkursu za tu poziciju.

Svjesno eliminisali Emiru Jaganjac kako Zlata Balić ne bi imala konkurenciju.

Kao što vidite iz ove odluke, razlog je jasan, Emira Jaganjac nije sestra skupštinskog poslanika.

Kada je Vlada USK svjesno posložila sve stvari kako bi napokon ispunila obećanje Zlatku Hujiću, konkurs je raspisan.

Ni ovdje nije kraj, kada su vidjeli da možda neki od uslova Zlata Balić ne ispunjava, došlo je do poništenja samo određenih tačaka konkursa kako bi se olakšalo “vječnoj direktorici”.

Najgore od svega je što Zlata Balić ima pune 64 godine i za manje od godinu dana treba u penziju. Hoće li i penziju izbjeći i ipak završiti mandat od 4 godine, naravno ne zavisi od Zakona nego od činjenice hoće li bratko glasati ili neće.

Postavlja se pitanje šta rade policijski organi u našoj državi. Gdje je MUP USK, gdje je FUP, gdje je SIPA, Tužilaštvo USK, gdje su svi? Dok se na oči građana radi ovakvo nešto i svjesno uništavaju državne firme, oni se bave sitnim kriminalom i samopromocijom putem društvenih mreža. KRAJINA.BA portal već godinama piše o raznim malverzacijama u opštinama, gradskim upravama, javnim ustanovama i ostalim državnim firmama i to sve konkretno sa dokazima, ukazujući na kriminal, korupciju i nepotizam koji većinom čine političari, a naši policijski organi šute i vjerovatno u sebi govore “dobro je, samo nek ne puca” i “mogli smo štrajkati malo, male su nam plate”.

Gospodo policajci, inspektori, sudije i tužioci možda vam plate i jesu manje nego što bi trebale biti, ali kada pogledamo koliko ste u posljednje vrijeme propustili prilika da uhapsite određene političare zbog korupcije i svjesne zloupotrebe službenog položaja, jasno nam je zašto vam građani ne vjeruju. Kada treba uhapsiti i osuditi demobilisanog borca, tu ste prvi, a kada trebate uhapsiti nekog političara koji svjesno krši Zakon, tu vas nema ni na mapi.

Za kraj, želimo čestitati Vladi Unsko-sanskog kantona, premijeru i svim ministrima kao i Zlatku Hujiću na upornošću koju su pokazali prilikom imenovanja direktorice JU “Dječiji vrtić” Bosanski Petrovac, a “vječitoj direktorici” Zlati Balić što je uspjela pobijediti sistem i nakon 2 regularna mandata,te jednog neregularnog dobiti još jedan “regularni” mandat. Iskreno se nadamo da nakon ovog mandata, tačnije 16 godina provedenih na mjestu direktorice, neće doći premijer i ministri koji će joj smisliti novi Zakon po uzoru na Josipa Broza Tita, tj. Zakon kojim će Zlata Balić postati DIREKTORICA BEZ OGRANIČENJA TRAJANJA MANDATA.

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe