Još sedam žrtva korona virusa u BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 527 uzoraka, od kojih je 158 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH je do sada testirano 82.716 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.943 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.748 pacijenata, 22 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata, a trenutno je aktivno 3.066 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

Do sada je zabilježeno 129 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljeno je šest smrtnih slučajeva, preminule su žene iz Mostara (1941.) i Živinica (1965.), te muškarci iz Mostara (1955.), Živinica (1940.) i Sapne (1954.) i (1943.).

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 390 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 14 osoba.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banje Luke, po dvije su iz Laktaša i Prnjavora i po jedna iz Doboja i Kneževa.

U istom vremenskom periodu je Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljen jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo korona virusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Vlasenice, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, pozivajući se na zvanične podatke.

Na području Brčko distrikta registrovano je 11 novih slučajeva zaraze korona virusom, navedeno je na web stranici Vlade Brčko distrikta.

Pet novozaraženih u Sloveniji

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na novi korona virus testirano 335 osoba, pri čemu je potvrđeno 5 pozitivnih slučaja zaraze, objavila je slovenska vlada.

To je manji broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan, kad je sa 549 testova otkriveno 16 novozaraženih

Kako prenosi Hina, protekle sedmice je broj dnevno novozaraženih bio dvocifren, no u dane vikenda obavi se višestruko manji broj testiranja nego radnim danima, te otkrije znatno manji broj infekcija.

U posljednja 24 sata otkrivena je još jedna zaraza korona virusom kod odgajateljice u dječjem vrtiću u Celju, te je karantin određen i za 21 dijete. Prošle sedmice je korona virus potvrđen kod tri djelatnice u istom vrtiću, te izolacija određena za 23 djece koja su s njima bila u kontaktu.

Najveće žarište u Sloveniji i dalje ostaje u općini Hrastnik, u kojoj je oko trećine ukupnih aktivnih slučajeva u cijeloj Sloveniji i gdje je zaraza ušla u dom za starije i nemoćne.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]