14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

JKP VODOVOD CAZIN: Došlo je do zamućenja vode na području Stijene

Zašto je voda ponekad žućkasta ili mutna?
Ova pojava se dešava najčešće kao posljedica sanacije kvarova na većim cjevovodima. Izvorska voda nije apsolutno čista te se s vremenom na cjevovodu formira talog. Zbog takvog taloga se vrše čišćenja rezervoara i ispiranje cjevovoda. Međutim prilikom sanacije kvarova posebno na velikim profilima cjevovoda te nakon pustanja vode u cjevovod dio tog taloga se podigne i zamuti vodu.

Ovakva zamućenja uglavnom nisu dugotrajna te se smiruju nakon 24 h. Osim toga, postoji također mogućnost da nakon pucanja cijevi i kvara, u instalacije prodre zemlja. Nakon sanacije kvara moguće je da se nekada na slavini pojavi zamućenje. U svakom slučaju, kao posljedice naprijed navedenih situacija, mutnoća vode na slavinama ne može trajati dugo. Potrebno je pustiti da oteče voda koja se treba za kratko vrijeme potpuno izbistriti i onda je spremna za korištenje.

Naravno, mutnoća može nastati i kao posljedica loših vremenskih prilika ali o takvoj vrsti zamućenja JKP Vodovod Cazin svoje potrošače redovno obavještava putem sredstava javnog informisanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe