Utorak, 10 Juna, 2025

Jeste li probali saltibarsciai? Donosimo vam recept za pink supu koja oduševljava ukusom

Stiže nam ljeto, a visoke temperature od nas traže i osvježenje.

Pa šta je bolje do neke hladne supe koja će zadovoljiti sva naša čula, ali i nutritijente?

Jedan od tih recepata dolazi nam iz baltičke zemlje Litvanije, gdje je i tradicionalno jelo.

Na litvanskom se zove Šaltibarščiai, a doslovno se prevodi kao hladna supa od cvekle.

No, osim ukusom, ova supa će vas oduševiti i fenomenalnom pink bojom.

Sastojci:

4 velika jaja
1 litra kefira
1 kila cvekle, oguljene i isjeckane
1 veliki i krastavac
1 vezica svježeg kopra, mljevenog
Četvrtina šolje mljevenog vlasca
luk
sol i biber

Priprema

1. Sitno nasjeckajte povrće: krastavce, cveklu (možete je naribati), listove luka i kopar. Sve to pomiješajte u velikoj posudi. Skuhajte jaja u kipućoj vodi.

2. Prelijte povrće kefirom, posolite po ukusu, promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta (što duže miješano povrće odstoji, to će supa biti ukusnija).

3. Sipajte supu u zdjelice, kuhano jaje isjecite na komadiće u zdjelice.

4. Hladna supa se servira sa toplim kuhanim krompirom začinjenim koprom.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE