JEDNOSTAVAN TEST koji otkriva da li IMATE KORONA VIRUS: Zaraženi najčešće NE OSJEĆAJU BAŠ OVA DVA MIRISA!

IZVORpink.rs

Test možete isprobati i sami.

Pandemija korona virusa ne pokazuje znake posustajanja, a do sada je gotovo ceo svet već napamet naučio neke od glavnih simptoma bolesti – suv kašalj, iscrpljenost i temperatura, a sve češće je to i gubitak mirisa i ukusa.

Zapravo, anosmija (gubitak mirisa) je jedan od prvih i najpouzdanijih pokazatelja da ste zaraženi Kovidom-19. Kako se gubitak mirisa povremeno javlja i kod težih slučajeva prehlade, važno je napraviti razliku između toga kako se manifestuje kod korona virusa – tada je snažniji, izraženiji i javlja se iznenada.

Nedavno revolucionarno istraživanje koje su sproveli indijski naučnici sa tamošnjeg Nacionalnog agroprehrambenog biotehnološkog instituta Mohali i Instituta za medicinsko obrazovanje Chandigarh otkrilo je da zaražene osobe najčešće ne mogu osetiti određene mirise, piše “Times of India”.

Naučnici su razvili svojevrstan test mirisa koristeći pet različitih mirisa koji su uglavnom prisutni u svim indijskim domaćinstvima i koji se najlkaše prepoznaju. To su – beli luk, kardamom, komorač, kokosovo ulje i nana.

Za potrebe istraživanja arome su stavljene u epruvete i spakovane u kesice, a ispitanici je trebalo da prepoznaju koja je koja. U studiji je učestvovalo 49 asimptomatskih ispitanika i 35 osoba koje nisu bile zaražene korona virusom. Sproveden je i jedan naknadni eksperiment kako bi se potvrdili rezultati studije, u kom je redosled mirisa promenjen, dok je u test dodata i voda.

Rezultati su pokazali da oni koji su zaraženi Kovidom-99 zaista gube čulo mirisa, ali ne u potpunosti. Samo 4,1 odsto ispitanika nije uspelo da prepozna nijedan od pet mirisa u testu, 38, 8 odsto nije moglo da identifikuje bar jedan od navedenih mirisa, dok 16 odsto nije moglo da prepozna dva mirisa.

S druge strane, zdravi ispitanici prepoznali su sve mirise.

Naučnici su utvrdili da zaraženi pacijenti ne mogu da osete dva mirisa – kokosovo ulje i nanu. Tim veruje da njihov test mirisa može da pomogne pri identifikaciji asimptomatskih osoba.

Oni su akcentovali da su neophodna dodatna istraživanja, ali kažu da u slučaju nužde ovaj test možete preventivno sprovoditi kod kuće. Pokušajte svakog dana da mirišite određeni niz mirisa, a ako shvatite da neki od njih ne osećate, možda je vreme da se zabrinete.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe