15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Jednokratne e-cigarete sve popularnije među mladima, razmatra se njihova zabrana

Nekoliko zemalja, uključujući Škotsku, Irsku, Njemačku, Francusku, Belgiju, Australiju i Novi Zeland, pokušava suzbiti upotrebu e-cigareta za jednokratnu upotrebu, poznatih kao “vape”, zbog njihove popularnosti među tinejdžerima zbog primamljivih voćnih aroma.

Prvi ministar Škotske, Humza Yousaf, izrazio je zabrinutost zbog ovih jednokratnih vape cigareta, nazivajući ih prijetnjom za javno zdravlje i okoliš.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ukazala na dokaze koji sugeriraju da mladi ljudi koji nikada nisu pušili, ali koriste e-cigarete, udvostručuju svoje šanse da počnu pušiti cigarete duhana u kasnijem životu.

Irska razmatra zabranu, a mnoge zdravstvene i ekološke organizacije pozivaju na djelovanje vlade.

Neki ekolozi, uključujući zelenu federalnu ministricu okoliša Njemačke, Steffi Lemke, idu korak dalje tražeći potpunu zabranu uvoza ovih proizvoda u EU, tvrdeći da zagađuju okolinu i često završavaju kao kućni otpad umjesto da se pravilno odlože kao električni uređaji.

Ove mjere su već na snazi u Australiji i Novom Zelandu. Novi Zeland je uveo zabranu u augustu kako bi zaštitio mlade ljude, dok je Australija najavila slične mjere optužujući duhansku industriju da pokušava “navući na nikotin” sljedeću generaciju tinejdžera, piše Klix.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe