Dvije nove studije otkrile su da konzumiranje šake badema 30 minuta prije obroka može utjecati na smanjenje nivoa šećera u krvi. Jedna studija testirala je utjecaj konzumiranja badema prije obroka tokom tri mjeseca, a druga tokom tri dana.
Brojne prednosti
U prvoj studiji pokazalo se da je konzumiranje 20 grama badema prije doručka, ručka i večere tokom tri mjeseca preokrenulo stanje predijabetesa na normalne nivoe šećera u krvi kod gotovo četvrtine učesnika.
– U ovoj studiji izvještavamo da uključivanje badema (20 grama) 30 minuta prije glavnih obroka (doručak, ručak i večera) dovodi do značajnog smanjenja postprandijalne hiperglikemije i nivoa insulina, navedeno je u izvještaju o istraživanju i dodato:
– To također dovodi do statistički značajnog smanjenja tjelesne težine, indeksa tjelesne mase, obima struka, subskapularnih i suprailijakalnih kožnih nabora i poboljšane snage držanja. Postoji obećavajući efekt preokreta na normalnu regulaciju glukoze, sličan akarbozi i metforminu.