22.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

Jedna od najlošijih godina u pola stoljeća pčelarstva u Krajini

Prema riječima upućenih u svekolike probleme i izazove s kojim se susreću pčelari minula godina bila je jedna od najlošijih u pola stoljeća pčelarstva, a tekuća je u potpunoj ovisnosti od klimatskih uslova, tj. temperaturnih kretanja tokom zime i ponašanja vegetacije u ovim promijenjenim okolnostima...

Unsko-sanski kanton sa svim svojim prirodnim potencijalom idealan je za pčelarstvo što je i rezultiralo time da je već broj pčelara u kantonu oko 1000 a oni ukupno imaju oko 30.000 košnica. Za sve njih prošla godina je bila izuzetno teška te su mnogi morali i smanjiti broj košnica čije je održavanje u situaciji kada su prinosi slabi izuzetno finansijski zahtjevno.

Pčelari su tako u umjesto standardnih 15-20 kg imali prinose u prosjeku od 5 kilograma po košnici, što je dovelo do porasta cijene samog meda ali i nemogućnosti da se odgovori zahtjevima kupaca. Za mnoge je to značilo kraj pčelarenja ili smanjenje obima pčelinjaka. Neki od njih posegnuli su i za komercijalnim kreditima kako bi sačuvali posao od kojeg žive.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se