Jedan dio jagode uvijek bacate, a navodno može pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja

Nakon što ih operete, što prvo napravite s jagodama prije nego što ih pojedete? Bez obzira na to pretvarate li ih u preljev za sladoled, želite od njih napraviti ukusan sladoled ili ih jedete svježe, lišće i vrhovi jagoda obično se odsjeku i bace u smeće. No možda ćete idući put preskočiti ovaj korak. Ispada da su ovi dijelovi jagoda potpuno jestivi i super zdravi!

Prema izvještaju Dawn Combs s farme Mockingbird Meadows iz Ohija, listovi jagoda već se godinama koriste u tradicionalnoj medicini kao lijek protiv artritisa, pomoć u probavi i pojačivač metabolizma. Dodaje da u Njemačkoj njihov službeni savjetodavni odbor tvrdi da su “podržavajuća terapija za dišni, živčani i krvožilni sustav”.

Stručnjaci sa StrawberryPlants.org također kažu da se vjeruje da biljni lijekovi napravljeni od lišća, stabljika i cvjetova jagoda pomažu kod brojnih bolesti. Dugi popis uključuje “proljev, giht, bubrežne kamence, zadah iz usta, infekcije grla, groznice, upalna stanja, nesvjesticu, melankoliju ili depresiju te bolesti krvi, slezene i jetre”.

No sve se to temelji na anegdotskim dokazima koji su se prenosili generacijama, ali su vjerojatno povezani s činjenicom da lišće jagode sadrži visoku razinu protuupalnih tvari i antioksidansa. Pregled studija iz 2016. godine zaključio je da konzumacija ovih i drugih vrsta lišća bobičastog voća (poput borovnica) može poticati zdravu funkciju tijela.

Nutricionistica Lily Souther rekla je za Nottingham Post: “Važno je napomenuti da kako lišće stari, vrijednost [antioksidansa] opada, pa će lišće svježih jagoda vjerojatno pružiti najveću antioksidativnu vrijednost.”

Spomenula je i neke obećavajuće studije. Jedna je pronašla određene polifenole u lišću jagode koji potencijalno štite od štetnih mikroba, a u drugoj su primijećeni poboljšani protok krvi i blagodati smanjenja krvnog tlaka. Ipak, Souther dodaje da treba obaviti više istraživanja, prenosi First For Women

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe