14.5 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Jedan datum je ključan u ratu protiv korone! Virusolog Ana Gligić: Nakašljem se i to mjesto biće zaraženo tri sata, a kad virus padne na kvaku…

Prvobitna istraživanja ukazivala su na to da period inkubacije, dakle ono vrijeme kad kod zaraženog ne postoje nikakvi simptomi, ali on za to vrijeme širi zarazu, traje od jednog do 14 dana, a prosječno pet dana, kao i kod većine virusa. Međutim, Ana Gligić, priznati srpski virusolog, koja je polovinom prošlog vijeka prva izolovala najsmrtonosniji marburg virus, ali i koja je 1972. godine, u vrijeme variola vere, bila šef Nacionalne referentne laboratorije, kaže da najnovija istraživanja pokazuju da je period inkubacije u većini slučajeva kod koronavirusa 25 dana.

– Ako pogledate, u Kini smo imali četiri inkubaciona perioda od po 25 dana – to je počelo u decembru i tek poslije 100 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj. Ako je 25 dana inkubacioni period, a inkubacija sakriva zarazu u početku, to je tragedija, jer bolest počinje kao kijavica, a u stvari mi polovinu tog perioda sijemo virus, a da nismo ni svjesni – kaže Gligićeva i dodaje da se ovaj virus širi kontaktom i vazduhom, što je najbrži i najlakši put širenja virusa.

– Može u spoljnoj sredini da ostane tri sata, ja se nakašljem i to mjesto gde sam bila biće zaraženo tri sata, a ko zna ko će sjesti na moje mjesto u tramvaju. Jako je važno da virus kad padne na kvaku, metal, može na njoj da ostane tri dana. Zato je neophodna disciplina i zato se i uvode mjere samoizolacije i kazne kako bi se izbjeglo dalje širenje – objašnjava doktorka.

– Ovaj virus zabrinjava zbog velikog broja bolesnika i zbrinjavanja, jer teško je dnevno zbrinuti 500 ljudi, a pogotovo ako dođe do teške kliničke slike kada treba i respiratorna potpora bolesnika. Što se tiče lijekova, lijeka kod virusnih bolesti nema, samo simptomatska terapija – kaže ona i napominje da bi se moglo desiti i da koronavirus pređe u sezonsku bolest.

– Moguće da je pasažiranjem sa čovjeka na čovjeka virus oslabi i izgubi neke osobine iz divljine. To znači u prvom naletu na čovjeka je najveća smrtnost, najteža klinička slika. Kada taj bolesnik prenese na sljedećeg, imamo tešku kliničku sliku, ali nema smrtnosti, kada se sa drugog prenese na trećeg, imamo neku blagu kliničku sliku virusa, a kod četvrtog se već i izgubio – objašnjava doktorka i dodaje da epidemija gasi sebe ako postoje i svi drugi dodaci kao što su kolektivni imunitet, promene virulencije virusa, promene ponašanja ljudi.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da smo završili drugu nedjelju epidemije koronavirusa, kao i da je treća nedjelja jedna od ključnih, a da je cilj razvući epidemiju koja će, smatra, trajati još šest nedjelja u režimu kao što je ovaj.

– Ukupno gledano nije tako loše, bilo bi idealno kada bi se tako nastavilo. Ako znamo da je 12. dana počeo porast broja oboljelih, bilo ih je 15, potom 17, da bi trećeg dana od tada bilo 14 oboljelih. Iako se očekivalo da će ići konstantno uzlazno, to se nije dogodilo. Ubrzano povećanje broja zaraženih je očekivano, ali se to ubrzanje nije dogodilo – rekao je Kon.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe