Je li vrijeme da usporite

IZVORavaz.ba

Stres je jedan od glavnih krivaca brojnih oboljenja, a porodični problemi, posao, visoki računi, previše obaveza i malo vremena neki su od njegovih uzročnika.

Jaki grčevi
Tijelo nam šalje signale da je vrijeme da usporimo, a na nama je da ih prepoznamo i da nešto poduzmemo. Jedan od znakova da smo pod stresom je bolan i osjetljiv želudac. Stres može uzrokovati da tijelo proizvodi više probavne kiseline, što dovodi do žgaravice.

Također, može usporiti stolicu, što uzrokuje nadutost, a tu su i pojačani grčevi u debelom crijevu, što dovodi do proljeva. Ako vam se po tijelu pojave crvene fleke, a znate da nije riječ o alergiji, velika je vjerovatnoća da ste pod stresom. Imunitet se aktivira i tijelo počne ispuštati hemijski histamin kako bi se borilo protiv „oboljenja“. Ako ne umirite stres, sve će se pretvoriti u jaku alergiju.

Kada je imunitet zbog stresa oslabljen, kožu mogu iziritirati stvari i na koje ranije nije reagirala, poput sapuna, deterdženata, hladnoće ili vrućine. Kako biste sami sebi pomogli, stavite hladan, vlažan peškir na dio tijela s flekama.

Gubitak težine
Ako vam kilaža naglo varira, i to može biti znak da je vaš organizam pod stresom. On izaziva oslobađanje hormona kortizola, a to umanjuje sposobnost vašeg tijela da obrađuje šećer u krvi i mijenja način na koji metabolizirate masnoće, proteine i ugljikohidrate. Posljedica je povećanje ili gubitak težine.

Zbog stresa možete posegnuti i za nezdravom hranom, a može doći i do prejedanja ili gubitka apetita.

Česte prehlade

Stres potiskuje imunitet, a to olakšava da se razbolimo i usporava oporavak od bolesti. Prehlada je jedna od najčešćih bolesti potaknutih stresom, a koje se pojavljuju jer imunološki sistem ne može potisnuti virus. Istraživanja su pokazala da dodaci cinka ili pastile s cinkom mogu skratiti trajanje prehlade za jedan dan ako se prvi put uzmu u roku od 24 sata od njene pojave.

Boli li vas glava

Ako inače nemate napade glavobolje, a odjednom se osjećate kao da vam glava puca, vjerovatno ste pod velikim stresom. Stres oslobađa hemikalije koje mogu uzrokovati promjene na nervima i krvnim sudovima u mozgu, a to dovodi do glavobolja.

Ako ste skloni migrenama, stres ih može aktivirati ili čak pogoršati. Pod stresom su i mišići napeti, a i to može uzrokovati glavobolju. Ako vas počne boljeti glava, a ne želite koristiti „ibuprofen“, namažite sljepoočnice uljem lavande ili mente.

Ukoliko vam se lice osulo, odnosno prekrili su ga crveni prištići, vjerovatno je uzrok stres. Kada ste pod stresom, tijelo ispumpava više hormona, poput kortizola, što uzrokuje da žlijezde kože stvaraju više ulja. Taj višak može biti zarobljen unutar folikula sitnih dlačica, a zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože stvara prištiće.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe