10.4 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Je li sigurno koristiti mobitel tijekom trudnoće? Novo istraživanje ima odgovor

PREMA novom istraživanju, elektromagnetska polja s mobitela ne predstavljaju rizik za nerođenu bebu ili trudnice. U stvari, rezultati sugeriraju da mobiteli čak mogu imati pozitivan utjecaj na fetus.

“Naše istraživanje je otkrilo da upotreba mobilnih telefona zapravo može imati pozitivan utjecaj”, rekao je koautor studije Jan Alexander s norveškog instituta za javno zdravstvo te objasnio: “Preciznije, upotreba mobilnih telefona u trudnoći bila je povezana s manjim rizikom od toga da dijete u prve tri godine života ima slabe govorne i motoričke sposobnosti.”

Rezultati su to više prethodnih studija koje su povezivale prenatalnu upotrebu mobitela s problemima u ponašanju djece. No mnoštvo prethodnih istraživanja, uključujući velike nizozemske i španjolske studije, dovelo je u pitanje sumnju da mobiteli mogu naštetiti plodu ili utjecati na njegov razvoj. Dvosmisleni podaci naveli su Alexandera i njegove kolege da naprave veliku studiju o tome kako upotreba mobitela tijekom trudnoće utječe na dugoročno mentalno zdravlje djeteta.

Analizirali su podatke o 45.389 parova majki i novorođenčadi te pratili njihov napredak od 17. tjedna trudnoće do pete godine djetetovog života. Svaka je majka podnijela izvješće u 17. i 30. tjednu trudnoće o tome koliko često koristi svoj mobitel. Zatim, kada su djeca rođena, u njihovoj dobi od tri i pet godina, istraživači su procijenili njihov jezični razvoj i motoričke sposobnosti. Nakon što su uzeli u obzir dob majke, obrazovanje, karakter, koliko je imala godina tijekom porođaja i druge čimbenike, istraživači su otkrili da djeca čije su majke koristile mobilne telefone pokazuju 31 posto manje govornih poteškoća u dobi od tri godine, u usporedbi s djecom majki koje nisu prijavile korištenje mobilnih telefona i 18 posto niži rizik od nedovoljno razvijenih motoričkih sposobnosti. Nisu pronašli vezu između prenatalne uporabe mobitela i manjka komunikacijske vještine, navodi Fatherly.

No, fetus u dječjoj dobi neće postati “pametniji” samo zato što trudnice koriste mobitel.

Autori ističu i druga ograničenja – studija se oslanjala na izvještaje samih trudnica i budući da je trajala između 1999. i 2008. teško je razlikovati majke koje koriste pametne telefone i one koje su koristile staromodne modele mobitela.

Zato, Aleksander i njegov tim oprezni su u tumačenju pozitivnih rezultata prenatalne uporabe mobitela.

“Korisne učinke o kojima izvještavamo trebalo bi tumačiti s oprezom, zbog ograničenja uobičajenih u opservacijskim studijama”, kaže on te zaključuje: “Ali naša bi saznanja trebala barem ublažiti zabrinutost majki oko korištenja mobilnih telefona dok su trudne.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe