4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Japan: Olimpijske Igre se mogu odgađati do kraja godine

Japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto u utorak je izjavila kako Tokio, prema ugovoru s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), ima mogućnost odgađanja održavanja ovogodišnjih Igara sve do kraja godine.

“U ugovoru se navodi kako će Igre biti održane tokom 2020. godine. To se može tumačiti kao dozvola za odgodu, iako radimo sve što možemo kako bi se one održale prema prvobitnom planu“, kazala je ona, odgovarajući na pitanja zastupnika u Parlamentu, prenosi Hina. pozivajući se na Reuters

Hashimoto je istakla, kako navodi Bloomberg, da bi najkasnije do kraja maja trebalo biti odlučeno da li će OI biti održane prema ranije utvrđenom rasporedu.

Ovogodišnje Olimpijske igre bi se, prema rasporedu, trebale održati u japanskoj prijestolnici Tokiju od 24. jula do 9. augusta, no širenje epidemije korona virusa, koja se pojavila u susjednoj Kini, dovele su ih u opasnost.

U Igre uloženo 11 milijardi eura
Predsjednik MOK-a Thomas Bach je prošle sedmice izjavio kako je njegova organizacija i dalje “potpuno posvećena” planu da se Igre održe prema planu.

Bloomberg navodi kako su ulozi ogromni kada je riječ o najvećem takmičenju na svijetu.

Tokio se već sedam godina priprema za Igre i bilo kakva odgoda bila bi vrlo skupa za Japan, koji je u njihovo održavanje već uložio 1.350 milijardi jena (približno 11 milijardi eura).

Olimpijske igre nisu otkazane od ljeta 1944. godine, kada je to urađeno zbog Drugog svjetskog rata, koji je harao velikim dijelovima Evrope i Azije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe