Izradili mobilnu aplikaciju za liječenje od depresije

IZVORavaz.ba

Grupa mladih studenata, koju čine Amina Madžak iz Konjica, Sejo Ivković iz Jablanice, Muamer Galešić iz Donjeg Vakufa i Kenan Suljić iz Srebrenika, ovih je dana pobijedila na takmičenju Fondacije ”Mozaik” iz Sarajeva „Social Impact Award 2020“ s projektom „D-app“.

Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja je namijenjena za potencijalne korisnike koji imaju problema s depresijom i potrebna im je stručna pomoć. Idejni tvorac ovog projekta je Suljić, koji je uočio problem povećanog broja osoba oboljelih od depresije u Tuzlanskom kantonu, a prema riječima Madžak, sve je počelo još dok su bili srednjoškolci.

Mentorska podrška
– S našim idejnim projektom smo prvo učestvovali na takmičenju za poduzetničke ideje srednjoškolaca „Start me up“, koje je organizirao Internacionalni Burch univerzitet, na kojem je naš projekt izabran kao najuspješniji – navela je Madžak.

Nakon toga uslijedila je saradnja s Asocijacijom XY i Institutom za razvoj mladih „Kult“ te sa Švicarskom i Švedskom ambasadom u BiH, koji su im pružili finansijsku i mentorsku podršku. Urađen je prototip aplikacije, a kasnije su pobijedili i na takmičenju „Social Impact Award“, tako da bi do kraja ove godine aplikacija trebala biti na tržištu.

– Aplikacija će korisnicima koji imaju određenih mentalnih poremećaja omogućiti da ostvare kontakte s doktorima i stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i da na taj način dobiju potrebne savjete i stručnu pomoć. Podršku nam je pružilo i Federalno ministarstvo zdravstva, tako da smo se, uz njihovu pomoć, uvezali s centrima za mentalno zdravlje širom BiH. Trenutno radimo na potpisivanju ugovora s više od 30 doktora – istaknula je Madžak.

Različite ponude
Aplikacija „D-app“ će u početku biti dostupna samo na prostoru BiH.

– Imali smo već različite ponude iz drugih država da plasiramo aplikaciju na englesko, francusko i nizozemsko tržište, no za sada smo odlučili da to bude samo naša zemlja. Kasnije, dok dodatno unaprijedimo aplikaciju, ponudit ćemo je i za svjetsko tržište – kazao je Ivković.

U okviru projekta „StartUP inkubatora“, koji realizira Internacionalni Burch univerzitet, grupa mladih studenata je uspjela uspostaviti saradnju i s profesorom Edhemom Edijem Čustovićem (Eddie), koji radi na La Trobe univerzitetu u Australiji, a porijeklom je iz BiH. Nadaju se da će ova saradnja rezultirati i korištenjem aplikacije na australskom tržištu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe