Izmjene Zakona o radu FBiH sindikalci vide kao devastiranje prava radnika, a poslodavci kao očuvanje radnih mjesta: Ne gradi se egzistencija sa 406 maraka!

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu Federacije BiH koji je federalna Vlada usvojila sredinom maja izazvao je različite reakcije radnika i poslodavaca. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH su odmah nakon usvajanja Prijedloga u javnost izašli sa tvrdnjom kako “sve izmjene i dopune u ovom prijedlogu, u manjoj ili većoj mjeri, idu u korist poslodavca i za cilj imaju zaštitu njegovih interesa i kapitala na teret radnika, a ne zaštitu radnih mjesta, kako to predlagač neuvjerljivo pokušava prikazati”.
Spisak želja

“Tvrdnje da su prava radnika zaštićena kroz obavezu konsultacija sa sindikatom su najblaže rečeno neozbiljne, jer su konsultacije traženje mišljenja koje poslodavca apsolutno ne obavezuje – u pitanju je puka formalnost”, kažu iz Saveza.
Iz SSSBiH zamjeraju i to što nijedna odredba predloženih izmjena ne predviđa da radnik ima pravo na uvećanu plaću tokom pandemije zbog rizika zaraze, “što jasno ukazuje da su sve predložene izmjene i dopune zakona došle sa spiska želja Udruženja poslodavaca FBiH”.
Predstavnik delegacije Saveza koja je učestvovala u socijalnom dijalogu za vrijeme kreiranja Prijedloga Mevludin Bektić kaže nam da je suštinska priča ona o najnižoj plaći u FBiH.

Mevludin Bektić: Minimalna plaća treba biti 700 KM / Amer Kajmović

– Najniža plaća je ostala 406 KM u Federaciji BiH. S te strane je neprihvatljiv koncept da se govori da je 406 KM osnov za izmjene i dopune Zakona o radu. Ona je osnov svih plaća kada govorimo o prirodnim nesrećama. Neprihvatljiv je koncept da neko egzistenciju pravi sa 406 KM. Ponovo ćemo aktualizirati ovo pitanje na Ekonomsko-socijalnom vijeću. Mi smo rekli da bi to trebalo biti otprilike 700 KM neto plaće, bez toplog obroka i regresa, ističe Bektić.
Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović rješenje vidi u protestima.
– Organizirat ćemo proteste, ovakve stvari je nemoguće da se dešavaju. Mi ćemo imati varijantu da se borimo svim sindikalnim mjerama i aktivnostima i nije to više samo stvar da ćemo zamoliti zastupnike da ga ne usvoje, nego ne želimo dozvoliti da takvo zakonsko rješenje uopšte dođe na dnevni red. Pored svih drugih problema u kojima se nalazi Federacija BiH, dodatna devastacija prava radnika je apsolutno neprihvatljiva za Savez samostalnih sindikata BiH, kazao je Šatorović za Oslobođenje.
Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Suad Ećo tvrdi da izmjenama Zakona o radu niko neće biti ugrožen.
– Naprotiv, mi smo željeli da zakonski riješimo i unaprijedimo neke zakonske osnove kada su u pitanju rad od kuće, korištenje godišnjih odmora, varijanta čekanja. Našim amandmanima išli smo u tom pravcu da sačuvamo radna mjesta. To je ključ svih ovih izmjena. Ovaj zakon se primjenjuje samo u doba vanrednih okolnosti, kada firme nemaju neke poslove, kada izgube ugovore. Išli smo s tim da je bolje radnika poslati na čekanje i da on prima plaću, nego da izgubi radno mjesto. Apsolutno se nije išlo u pravcu da se nekoga ugrozi, naglašava Ećo.

Zloupotrebe poslodavaca

Dodaje kako je slično bilo kada se Zakon o radu kreirao prije nekoliko godina.
– Isto je bilo prozivki da će doći do velikog otpuštanja, da će poslodavci to zloupotrijebiti, da će se ugroziti radna prava, a desilo se suprotno. Došlo je do novih zapošljavanja i tržište rada je bilo relaksiranije, kaže Ećo, konstatirajući da nema ništa protiv da se u Zakon ugradi stavka koja će radniku garantovati veća primanja za vrijeme rada u težim okolnostima.
– Slažem se, ukoliko se radi prekovremeno ili u težim okolnostima, mislim da se to amandmanima može urediti. Ali, mi imamo situaciju da je većina poslodavaca u vrijeme koronavirusa svoje uposlenike nagradila povećanim plaćama i izuzetno smo cijenili što su ljudi radeći rizikovali svoje zdravlje. Pravi poslodavac neće zloupotrebljavati situaciju, navodi Ećo.
Iz federalne Vlade smo saznali da je Prijedlog izmjena Zakona o radu proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe