Izgledna gradnja novog objekta Doma zdravlja Bihać

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine već je za ovu namjenu izdvojila tri miliona KM

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Muris Halkić potvrdio je kako je nakon višemjesečne detaljne analize stanja i procjene štete na oštećenoj zgradi Doma zdravlja Bihać u prošlogodišnjem potresu, usaglašen zajednički stav o potrebi i većoj isplativosti gradnje novog objekta.

– Na osnovu stručne analize o stabilnosti, statičkoj funkcionalnosti i svim drugim građevinskim i sigurnosnim aspektima postojećeg – oštećenog objekta Doma zdravlja Bihać, došli smo do zajedničkog zaključka da je najisplativije graditi novu zgradu. Međutim, jasno je da smo prvo morali stvoriti sve pretpostavke i preduslove za kompletan proces, koje se odnose na financijsku konstrukciju, lokaciju gradnje, te odrediti dinamiku pripremnih i građevinskih radova, odnosno ko će to sve voditi i nadgledati – izjavio je ministar Halkić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine već je za ovu namjenu izdvojila tri miliona KM. Kantonalna vlada je u ovogodišnjem budžetu osigurala oko dva miliona i 300 hiljada maraka, ali s obzirom na posljedice koje je uslovila pandemija koronavirusa i ogromne troškove i potrebe zdravstvenih ustanova, jasno je da financijsku konstrukciju neće biti lako zatvoriti.

Lokacija gradnje novog objekta čija je procijenjena vrijednost između šest i sedam miliona KM bit će u krugu oštećene zgrade, na zemljištu koje je vlasništvu Gradskog doma zdravlja.

– Nova zgrada veličine otprilike 5.000 kvadratnih metara najvjerovatnije će se graditi na zemljištu iza postojećeg, oštećenog objekta. Riječ je o nekih desetak dunuma zemljišta, koje je i katastarski i gruntovno u vlasništvu našeg Doma zdravlja – riječi su direktora Doma zdravlja u Bihaću Ademira Jusufagića.

Određena financijska sredstva morat će se prvo usmjeriti i za adaptaciju D – bloka oštećene zgrade i nekadašnje Željezničke ambulante, u koje će do završetka vjerovatnog dugotrajnog procesa izgradnje novog objekta, biti izmještene sve službe bihaćkog doma zdravlja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe