Izgleda da je Hrvatska uvela nove (prešutne) mjere: Sad na more ne mogu ni vlasnici nekretnina iz Bosne i Hercegovine

Ovih dana, redakciji portala KRAJINA.BA se javio jako velik broj građana iz Unsko-sanskog kantona koji imaju nekretnine u Hrvatskoj. S obzirom da su njihove vlasti putem medija poručile da svi vlasnici nekretnina u Hrvatskoj mogu slobodnu ući u njihovu zemlju, smatrajte da je to bila još jedna predizborna laž.

Već nekoliko dana, preko graničnih prelaza Izačić i Maljevac mnogi vlasnici nekretnina u Hrvatskoj nisu mogli preći granicu, a kada su pitali granične policajce koji je razlog, oni su im odgovorili da moraju imati dokaz o rezervisanom smještaju. Kada su vlasnici pokazali dokaze o vlasništvu nekretnina, te objasnili policajcima da idu u svoje nekretnine za koje svake godine izdvajaju velike količine novca za kojekakve takse i održavanje, njih to nije zanimalo tako da su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj vraćeni sa graničnih prelaza Izačić i Maljevac.

Prema tvrdnjama graničnih policajaca Hrvatske, ispada da je jedini način građanima Bosne i Hercegovine da vide more ove godine tako što će pored svojih vikendica i apartmana na moru plaćati neke druge smještajne jedinice po astronomskim cjenama.

Da li je ovo neka nova (prešutna) mjera vlasti u Hrvatskoj i to sve sa ciljem “čupanje duše” građanima Bosne i Hercegovine kako bi Hrvatska spasila već propalu sezonu ili je ovo samovolja graničnih policajaca i njihovih komandira, još nismo saznali.

Jedno je sigurno, ukoliko želimo preći Hrvatsku granicu, moramo imati rezervisan i uplaćen smještaj preko Bookinga ili moramo imati dogovoren pregled kod doktora, a u suštini moramo imati dokaz da smo unaprijed platili nešto u Hrvatskoj kako bi im građani Bosne i Hercegovine bar malo spasili sezonu.

Kada pročitamo izjavu od prije par dana direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji preporučuje ponovnu samoizolaciju za sve građane Bosne i Hercegovine, onda nam je jasno kakvo mišljenje imaju o nama.

_______________________________________________________________________

IZJAVU DIREKTORA CAPKA PRENOSIMO U CJELOSTI:

Odluka o prekinu samoizolacije za građane Bosne i Hercegovine je donešena prije izbora i kao takvu smo je morali poštovati. Međutim, novu odluku o samoizolaciji nismo još donijeli, ali ona je na stolu. Mi upozoravamo građane da ne idu u šoping tamo jer je jeftinije, ali dakako da to nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u RH. Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Vraća se više od 50 % ljudi koji dođu na granicu – rekao je Krunoslav Capak.
_______________________________________________________________________

Po njegovoj priči, izbori u Hrvatskoj su prošli i sad se mogu granice i zatvoriti. Bosanci i Hercegovci sa Hrvatskim pasošem su im trebali da glasaju i to je to. Nakon izjave direktora Krunoslava možemo zaključiti da on direktno apeluje građanima Hrvatske da ne dolaze u pogranična mjesta u Bosnu i Hercegovinu u šoping iako su namirnice znatno jeftinije, već da kupuju u Hrvatskoj. Kao razlog ovog apela navodi mogućnost zaraze od građana Bosne i Hercegovine. Također, građanima Bosne i Hercegovine poručuju da mogu ići u Hrvatsku ako imaju neki razlog, a razlog može biti samo pod uslovom da unaprijed uplatimo pregled kod doktora ili rezerviramo smještaj kako bi oni bili sigurni da će građani Bosne i Hercegovine ostaviti novac u Hrvatskoj.

Nadamo se da je Hrvatska pravna država, a ne samovolja pojedinih nacionalista koji na sve moguće načine pokušavaju diskreditirati građane Bosne i Hercegovine i da će svi građani naše drže slobodno ulaziti u Hrvatsku, kao što građani Hrvatske neometano ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe