Izetbegović: SDA i HDZ trebaju zajednički amortizovati udare trenutne krize u BiH

“Tu formulu nije lako naći, ali ne treba ni reći da je nemoguće. Postoji šansa”, rekao je.

On je kazao da se prije ovog sastanka sreo s Fahrudinom Radončićem (SBB) i Željkom Komšićem (DF) i pitao ih ima li smisla nastaviti ove sastanke, a oni su odgovorili da treba razgovarati i da se može naći rješenje.

“SDA i HDZ se trebaju uporno nalaziti i razgovarati i imati zajednički odgovor na krizu u BiH. Tu zaista postoji partnerstvo, zajednički napor da se amortizuju udari krize”, rekao je lider SDA.

Istakao je da SDA i HDZ zajednički gledaju na odluke Ustavnog suda i da se sve moraju ispoštovati.

“U pogledu sastava sudija Ustavnog suda BiH ne vidimo jednako stvari. HDZ smatra da treba zamijeniti strane sudije, ali i SDA misli tako, no za to treba vremena i sve je pitanje”, rekao je Izetbegović.

On je govorio o implementaciji 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

“Kada je riječ o izborima u Mostaru, ima pomaka. HDZ i SDA su približili stavove. SDA insistira na statutu i nadam se da će do kraja mjeseca biti postignut napredak”, kazao je.

Što se tiče migrantske krize, Izetbegović smatra da se treba hitno pozabaviti i dati podršku Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH kako bi zaštitili granicu i spriječili haos.

“Naše ministarstvo ulaže napore i ne može samo. Svi se trebaju uključiti”, dodao je.

Što se tiče deponije Uborak, kazao je da su postignuti dogovori da se svi uključe i da se sistemski radi na rješavanju tog problema.

Izetbegović je kazao da SNSD ima sve konce u svojim rukama kada je riječ o Republici Srpskoj, govoreći o imenovanju Denisa Šulića za potpredsjednika NSRS-
a iz reda bošnjačkog naroda.

“Istovremeno dijeli nama lekcije kako treba raditi u FBiH. To nije ništa novo i ništa neobično za tu politiku SNSD-a”, dodao je.

On je istakao da postoji mnogo stvari koje SDA i HDZ ne vide isto, ali da idu na ono gdje se mogu dogovoriti.

Za kraj su se Čović i Izetbegović uz osmijeh složili da “kultura dijaloga neće izostati” i da su odnosi SDA i HDZ-a dobri.

Na sastanku se govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH, Vladi FBiH, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u vezi s migrantskom krizom, lokalnim izborima u Mostaru te rješenjem problema za deponiju Uborak. Razgovarano je o političkim odnosima HDZ-a i SDA, odnosno jačanju međusobnog povjerenja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe