32.9 C
Bihać
Srijeda, 17 Augusta, 2022

Izetbegović pisao Milanoviću: Nadam se poboljšanju odnosa, iskrenom i otvorenom dijalogu

IZVORavaz.ba

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Naglasio je da dobri odnosi BiH i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za dvije zemlje tako i za cjelokupan region.

– Nadam se da ćemo tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva – naveo je Izetbegović.

Takve Milanovićeve ocjene, dodaje, ohrabruju i pokazuju političku zrelost te daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

– Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Uvjeren sam da u institucijama Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog – ističe Izetbegović.

Predsjednik SDA istovremeno potcrtava da je BiH zahvalna Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu.

– Taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države. Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja. Uz želje za dobro zdravlje i uspješan mandat – naveo je Izetbegović u pismu upućenom novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se