Izetbegović: Bit će novih napada na suverenitet BiH, zagovarat će se podjele

Zastava BiH koja se zavijorila pred zgradom Ujedinjenih nacija 22 maja 1992. nikada više neće biti skinuta jer to je volja bosanskohercegovačkih patriota, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se članovima i simpatizerima te stranke povodom 30 godina postojanja SDA podsjetivši da su tri decenije, period borbe za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka, suverenitet Bosne i Hercegovine, te za slobodu, demokratiju i prosperitet bosanskohercegovačkog društva, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kada kažem naš narod, ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu, niti rezervnu politiku kada je u pitanju ravnopravnost građana i naroda Bosne i Hercegovine. Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, njenu čast i ugled, njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao ‘vjeru da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno'”, kazao je Izetbegović u videoporuci objavljenoj na stranici SDA.

Ovu značajnu godišnjicu nažalost, kako je rekao, “dočekujemo u vanrednim prilikama koje nam je donijela pandemija COVID-19. Stoga ćemo svečani skup planiran za današnji dan održati kada se za to steknu prilike, vjerovatno u septembru ove godine”.

“Tada ćemo dodijeliti i zahvalnice zaslužnim članovima koji su svojim radom dali poseban doprinos istorijskoj ulozi SDA u proteklim decenijama”, rekao je Izetbegović i dodao:

“A sve je počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH. Nukleus Inicijativnog odbora su činili intelektualci i aktivisti suđeni u ‘Sarajevskom procesu’, većinom bivši članovi zabranjene organizacije ‘Mladi muslimani’, borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić…”

Snažnu potporu je dala grupa aktivista, kako je podsjetio, okupljenih kroz djelovanje pri Zagrebačkoj džamiji: Šefko Omerbašić, Salem Šabić, Mustafa Cerić, Šemso Tanković, Kemo i Faris Nanić… Zatim bardovi sevdalinke Safet Isović i Omer Pobrić. Poduzetnici Muhamed Čengić, Abdulah Skaka, Fehim Nuhbegović… Većina članova Inicijativnog odbora nisu više među živima, preselili su na Bolji svijet. Neka je Božiji rahmet na njihove hrabre i plemenite duše.

Prvoosnovanoj Stranci su snažnu podršku od samog osnutka dali Bakir Tanović, Sulejman Ugljanin, Ejup Ganić, Edhem Bičakčić, Irfan Ajanović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i drugi.

“Zulfikarpašić i Filipović su pomogli da Stranka dobije početni zamah, ali su napravili i prvi raskol u SDA, pred same jesenje izbore 1990. Raskoli će nas zatim pratiti kao loš usud. Prvi sa Zulfikarpašićem je bio najbolniji”, podsjetio je Izetbegović i nastavio:

“Sljedeći sa Fikretom Abdićem – najtragičniji. A onaj sa Harisom Silajdžićem – najdublji. A zatim smo izgleda stekli ‘imunitet’. Jer sve što je slijedilo nije moglo bitnije poremetiti putanju SDA. Kada iz današnje perspektive analiziramo razloge za stare i nove raskole unutar SDA možemo konstatovati da to nisu bila različita politička gledanja, jer politike novosnovanih stranaka su redovito bile skoro pa identične sa politikom SDA. Bile su to, dakle, liderske ambicije, želja da se bude prvi, a ne drugi, treći, ili trideset i treći u stranačkoj hijerarhiji”.

U protekle tri decenije SDA su predvodila tri predsjednika. Prvi, kako je podsjetio, i po hronologiji, a i po svemu bitnome, je Alija Izetebegović – utemeljitelj SDA, neosporni Bošnjački i bosanskohercegovački vođa i prvak.

“Njegovo vrijeme je bilo najteže i najhitnije. U prvoj polovini njegovog jedanaestogodišnjeg mandata vraćene su vjerske i građanske slobode, uspostavljeno je višestranačje, organizovan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vraćen je suverenitet države, organizovana i naoružana Armija BiH, odbranjena zemlja od višestruko jačeg, udruženog agresora. Bošnjaci su vratili svoje istorijsko ime, ime bosanskog jezika, bili su osnovna snaga političke, vojne i diplomatske odbrane BiH. Postali su faktor bez kojeg nema nijedne ozbiljne računice na prostoru Balkana”, kazao je Izetbegović.
Podsjetio je i da će dezintegracijske sile zadugo biti žive u BiH.

“Bit će novih napada na suverenitet države, praviće se namjerne krize i blokade, zagovarati podjele. Pokušavat će nas zamoriti. Ali nikada u tome neće uspjeti. Zastava BiH koja se zavijorila pred zgradom Ujedinjenih nacija 22 maja 1992. nikada više neće biti skinuta. Jer to je volja bosanskohercegovačkih patriota, i to je volja i interes sila i velesila koje su u odbranu BiH uložile vlastiti ugled i autoritet. Uvijek će onaj bolji, civilizirani, demokratski, slobodoumni dio svijeta biti uz multietničku Bosnu i Hercegovinu. Šovinističke snage koje bi da razdvoje ljude i narode u BiH će dobivati podršku šovinističkih, ultradesničarskih, ksenofobnih snaga koje razdvajaju i teroriziraju diljem svijeta. Takve snage ponekad ojačaju, buknu, ali nikada ne mogu odnijeti trajnu pobjedu. Jer ljudskom rodu donose zlo i nazadak. Dobro će uvijek, i nanovo, nadjačati. Alija Izetbegović je imao težak, ali lijep i smislom ispunjen život. Proveo ga je u borbi, sedamnaest godina je bio u zatvorima i ratovima. Njegova dženaza je bila nalik njegovom životu – teška i veličanstvena. Bosanski patrioti su dostojno ispratili svoga vođu. Naslijedio ga je tihi i uporni radnik i borac Sulejman Tihić. Njegova politička filozofija – korak po korak – ali uvijek naprijed, davala je rezultat”, kazao je Izetbegović dodavši:

“Ja sam, zbog Sulejmanove bolesti, rukovođenje Strankom počeo preuzimati već te 2014. Za predsjednika sam izabran na Kongresu SDA 2015 godine. Manje-više isti sastav rukovodstva SDA je u sljedećih pet godina uložio napore u ostvarenje tri cilja: zaustaviti negativne trendove i ponovo pokrenuti reformske procese sa ciljem postizanja članstva BiH u EU i NATO savezu, ojačati privredu BiH i otvoriti minimalno 100.000 novih radnih mjesta, vratiti snagu Stranci demokratske akcije i ponovo je pozicionirati kao najjaču BH političku partiju”

Kako je kazao, vratili su snagu i izborne pobjede SDA-u.

“Ponovo dobivamo podršku 300.000 glasača na izborima. SDA je okosnica skoro svih vlada o kojima odlučuju bošnjački glasači – u kantonima, Federaciji i državi BiH. Isto je sa pozicijama načelnika – više od polovine načelnika u opštinama s bošnjačkom većinom su kadrovi SDA. Mi dajemo članove Predsjedništva BiH, predsjedavajuće skupština i parlamenata, premijere i većinu ministara. Reformski procesi su nastavljeni. Uz ogromne otpore i opstrukcije krećemo se ka članstvu u globalnim asocijacijama – Evropskoj uniji i NATO savezu. Najznačajniji uspjeh je postignut u obnovi ekonomije. U proteklih pet godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta, BDP je povećan s 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća s 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa šest milijardi na skoro osam milijardi KM. Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa tri na pet milijardi KM, izvoz sa devet na skoro 12 milijardi KM. Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen. Ovo su ubjedljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem. Federacija BiH se postepeno pretvara u veliko gradilište. Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru Vc, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Evrope. Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta prema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva s Tuzlom i distriktom Brčko. Gradnja bloka 7 u Tuzli je krenula. U toku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma”, naveo je Izetbegović.

Pandemija koronavirusa i njene posljedice na bh. ekonomiju, kako je rekao, “su nas usporile”.

“Ali, usvojili smo potrebne zakone, mjere, rebalans budžeta koji je uvećan u odnosu na postojeći. Zaustavili smo negativne trendove i imamo šansu da ih preokrenemo u svoju korist. I da nastavimo s razvojem”, rekao je.
Stranka demokratske akcije, kako je podsjetio, je dugo dio vlasti.

“Njeni kadrovi su uložili ogroman napor radeći vrijedno i pošteno za boljitak zemlje i naroda. Ali, bilo je i grešaka pogrešnih izbora, loših ljudi. Nekom prilikom, govoreći o problemu korupcije koja neupitno prati vlast, rahmetli Alija je u svom stilu izrekao kratku i preciznu formulaciju – ‘vlast privlači loše ljude, a dobre kvari’. Bilo je u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili. I mi smo ih odstranjivali. I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed. Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod ‘cjepaju dlaku na četvero’. To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje – narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati”, rekao je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja. Ima sve što njenim narodima treba, što mnogi narodi mogu samo da priželjkuju. Ima izvanrednu geografsku poziciju, raznovrsnu klimu, rijeke i jezera, planine i ravnice, šume i rude, slojevito historijsko i kulturno nasljeđe. Tragove tri velike imperije.

Najhitniji resurs su, kako je kazao, njeni vitalni i kreativni ljudi koji redovito iskažu čudesan talenat i potencijal kada se nađu u uređenom sistemu, u organizovanom društvu koje pruža šansu.

“Krećemo se u smjeru stvaranja takvog društva i okruženja. Kada ga, s Božijom pomoći i ostvarimo – moći ćemo reći da je SDA dovršila historijsku misiju”, rekao je Izetbegović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe