32.9 C
Bihać
Srijeda, 17 Augusta, 2022

Izet Rađo potvrdio: Barcelona želi s nama organizirati Zimske olimpijske igre 2030. godine!

IZVORavaz.ba

Sarajevo bi moglo po drugi put organizirati najveći sportski događaj na planeti, Zimske olimpijske igre!

Ovu nam je senzacionalnu vijest potvrdio predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo.

Obnoviti objekte

Naglasio je Rađo da čelnici OKBiH o tome do sada nisu željeli govoriti u javnosti, ali je on za “Dnevni avaz” otkrio detalje ovog senzacionalnog projekta, koji prelazi granice sporta, odnosno mogućoj zajedničkoj kandidaturi španske Barcelone i našeg glavnog grada za organizaciju ZOI-ja 2030. godine.

– Informacija jeste tačna u smislu da smo imali kontakte s ljudima iz Barcelone, koji su obavili određene razgovore i s odgovornima u Gradu i Kantonu Sarajevo. Prijedlog iz Barcelone jeste da neka od olimpijskih takmičenja, za koja ne postoje uvjeti u Barceloni, budu održana u Sarajevu. Za sada ta priča ide u pravcu boba i sankanja, ali zašto ne i skijaških skokova.

Mi smo već pokrenuli aktivnosti na obnavljanju infrastrukture za ta takmičenja, a ovaj bi projekt definitivno donio novi pomak, jer bismo u saradnji s njima obnovili sve objekte. Što se tiče skijanja, Bjelašnica i Jahorina već su spremne da ugoste utrke Svjetskog kupa – kaže Rađo i dodaje da bi u budućim dogovorima bili definirani svi detalji.

Rađo naglašava da bi zajednička kandidatura dva olimpijska i prijateljska grada (Sarajevo je bilo domaćin Zimskih igara 1984., a Barcelona Ljetnih 1992.) svakako imala jake argumente u izboru Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Sportska mapa

Za sada su najavljene tri kandidature za ZOI 2030. Osim Barcelone i Sarajeva, u opciji su japanski Saporo i američki Solt Lejk Siti. Još nema nagovještaja kada bi MOK trebao donijeti konačnu odluku

Ljudi cijene i vole Sarajevo i to trebamo koristiti. Prošlogodišnja organizacija EYOF-a, za koju smo dobili najveća svjetska priznanja, vratila nas je na sportsku mapu. Barcelona je naš prijateljski grad, znamo koliko je u prošlosti učinio za nas, a ovom kandidaturom mi bismo pomogli i njima – rekao je Rađo.

Prema njegovim riječima, prvi su kontakti dvije strane uspostavljeni prije godinu. Nastavljeni su dolaskom jednog od katalonskih ministara u Sarajevo, gdje su vođeni razgovori s predstavnicima OKBiH, kao i Grada i Kantona.

– Postoji interes za zajedničku kandidaturu, ali još ništa nije definirano, tek nas očekuju odlučujući razgovori – rekao je Rađo.

Radončić 2012. najavljivao ZOI kao priliku za masovne radove

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić još 2012. godine tvrdio je da bi kao najveći razvojni projekt BiH trebala biti kandidatura za organiziranje Zimskih olimpijskih igara. Takva ideja naišla je na odobravanje u bh. javnosti, jer bi i sama kandidatura mogla pokrenuti masovne radove i konačni izlazak iz letargije u kojoj se naša zemlja godinama nalazi.

Najnovija vijest da bi Zimske igre ponovo mogle biti organizirane u Sarajevu oživljava tu Radončićevu ideju. Ako se uđe u realizaciju, naša država ponovo bi postala centar svijeta, a glavni grad bi potpuno obnovio infrastrukturu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se