Izbacite 300 kalorija dnevno i izgubit ćete suvišne kilograme

Čak i zdravi, mladi i vitki ljudi u top formi mogu imati koristi smanje li dnevni unos za 300 kalorija.
Novije istraživanje pokazalo je da ova jednostavna i zdrava životna navika može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti što može značajno produžiti vaš životni vijek, tvrde stručnjaci.

Osobe koje su dvije godine slijedile uputstva o ishrani s ograničenim unosom kalorija imale su nakon toga niži krvni pritisak, niži holesterol, smanjeni rizik od metaboličkog sindroma te poboljšanu osjetljivost na inzulin. Ovo su pokazali rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Također, učesnici spomenutog istraživanja izgubili su u prosjeku sedam kilograma, od čega je 71 posto bilo masno tkivo.

Pouka koju šalju rezultati ovog istraživanja glasi: Sve je bolje od onoga što sada radimo. Čak i skromnija ograničenja kalorija mogu imati fantastičan učinak na naše zdravlje – naglašavaju stručnjaci.
Kako izbaciti 300 kalorija dnevno iz jelovnika?

Prestanite jesti nakon večere. Grickalice, mali sendviči, kolačići… Sve je zabranjeno, uključujući voće. Dovoljno je da usvojite ovu naviku i riješili ste problem. Ukoliko inače pojedete zdjelicu sladoleda prije spavanja, a sada ste to izbacili već ste na velikom dobitku, a uskoro ćete i sami to primijetiti u vlastitome odrazu u ogledalu.

Razmislite o tome koje namirnice vam nisu nužne tokom objeda da biste se najeli. U velikom broju slučajeva to može biti kruh, a jedna šnita hljeba ima 100 kalorija!

Na početku svakodnevno pažljivo zbrajajte kalorije da biste dobili uvid u to kako “izgleda” 300 kalorija i što sve tokom dana pojedete. S vremenom ćete instinktivno znati šta pojesti, a šta preskočiti.

Ishrana s ograničenim unosom kalorija u početku zahtijeva disciplinu i kontrolu, a u fazi privikavanja može vam pomoći niskokalorično voće i povrće, namirnice od škroba bogate vlaknima, nemasni biljni i životinjski proteini te masnoće koje pogoduju zdravlju srca.

Evo gdje se sve skriva 300 kalorija

2 srednja krompira
komad pizze
1 srednji avokado
mala vrećica čipsa
6 oreo keksa
šolja tjestenine sa sirom
2 keksa s komadićima čokolade

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe