17.5 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Iz Turske pozivaju Kosovo da ne otvara ambasadu u Jeruzalemu

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da se iz poruka predsjednika, premijera, šefa diplomatije i drugih zvaničnika jasno da shvatiti da Kosovo i Izrael planiraju međusobno priznavanje i da Kosovo planira otvaranje ambasade u okupiranom Jeruzalemu.

U saopćenju se navodi da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopćenju iz Ankare se navodi kako Turska smatra da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke Ujedinjenih nacija navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i historijski status Jeruzalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od strane drugih zemalja”, navodi se u saopćenju.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se