Iz Dodikovog kabineta plasirana neistina! Turski ambasador demantovao navode iz saopćenja

IZVORklix.ba

Naime, Dodik je u saopćenju koje je poslano medijima navodno rekao ambasadoru Kocu da se zahvaljuje Republici Turskoj i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima, a koji ne treba da dođu u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Pojednostavljeno, Dodik je kazao da se zahvaljuje Erdoganu što se projekti nastavljaju, uprkos tome što SNSD blokira procese i odlučivanje na državnom nivou.

No, da stvari nisu onakve kakve su prikazane u navedenom saopćenju pokazalo je saopćenje upućeno iz Ambasade Republike Turske u BiH koje se odnosi na navedene dijelove Dodikovog saopćenja.

“Kao što je već ranije izjavljeno, u kontaktima je sa naše strane dato do znanja da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni. Naš stav po ovom pitanju je na jasan način prenesen”, izjavio je turski ambasador Haldun Koc.

U drugom dijelu Dodikovog saopćenja navodi se kako je “turski ambasador informirao člana Predsjedništva BiH o problemima u vezi s migrantima, naglašavajući da je ovaj problem velikim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije”.

I za taj dio je stiglo preciznije objašenjenje, odnosno demant.

“Što se tiče migranata, u kontaktima je također naglašeno da se nastavljaju razgovori sa EU i svim drugim zainteresovanim stranama, da se ovdje radi o jednom globalnom problemu te da je potrebno da se zauzme jedan zajednički stav po ovom pitanju”, poručio je turski ambasador i tako odbacio navode.

Treba istaći da su Dodikovi saradnici citirali izjave ambasadora Halduna Koca, iako to nije praksa nakon sastanaka političkih zvaničnika i stranih diplomata.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe