Italija: Restorani će raditi do 18 sati, zatvaraju se bazeni, teretane i kina

Italija je danas naložila da se barovi i restorani zatvore do 18.00 sati, a sa radom prestaju i teretane, kina i bazeni s ciljem suzbijanja širenja pandemije virusa korona.
Mjere, koje sutra stupaju na snagu, a o kojima su se dogovorile Vlada u Rimu i regionalne vlasti, uslijedile su poslije dvije noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog sata uvedenog u brojnim regionima prošle sedmice.

Svjesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, Vlada je saopštila da ne želi da ponovi sveobuhvatnu blokadu koja je bila na snazi u prvoj fazi epidemije. Ali, bila je primorana da postepeno pojačava restrikcije, jer od ljeta pandemija sve više uzima maha.

Apelovano je da stanovništvo ne izlazi i da se ograniče kontakti sa ljudima koji su izvan njihove uže porodice. Mjere ne predviđaju policijski sat ili blokadu i većina radnji i firmi bit će otvorena.

Međutim, rad barova i restorana bit će podvrgnut nizu kontrola da bi se suzbilo širenje virusa, a kina, pozorišta i diskoteke bit će zatvoreni.

Uredba, takođe, nalaže da se do tri četvrtine srednjoškolske nastave izvodi putem interneta da bi se ograničio broj učenika u školama.

Italiju, nekada najgore pogođenu zemlju pandemijom u industrijalizovanom svijetu, pretekle su druge evropske zemlje kao što su Španija, Francuska i Britanija, ali stopa oboljelih brzo raste, a zdravstvene službe su pod sve većim pritiskom.

Vlasti su juče prijavile novi dnevni rekord od 19.644 zaraženih, kao i 151 smrtni ishod od Covida-19.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe