13.6 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Istraživanje pokazalo koje maske su najefikasnije

IZVORavaz.ba

Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da su maske za lice ključne u suzbijanju širenja koronavirusa, no dosad je proveđeno malo istraživanja o tome kakva je vrsta maski najefikasnija.

Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da su maske za lice ključne u suzbijanju širenja koronavirusa, no dosad je proveđeno malo istraživanja o tome kakva je vrsta maski najefikasnija otkrivši da hirurške maske pružaju najefiksniju zaštitu od širenja kapljica iz usne šupljine u odnosu na pamučne alternative, dok se zaštita pri nošenju šalova pokazala najlošijom.

Ovo bi saznanje trebalo biti posebno važno za vlasti Sjedinjenih Država koje potiču stanovnike na korištenje maski od tekstila kako bi onih medicinskih, zbog malih zaliha ostalo više za američke zdravstvene radnike.

Maske su iznimno važne jer 30 do 40 posto zaraženih osoba ne pokazuje simptome bolesti, nesvjesno pritom šireći virus kada kašlju, kišu ili samo normalno govore.

Jednostavan eksperiment
Tim naučnika sa Sveučilišta Duke proveo je jednostavno i jeftino istraživanje: ispitanici su stajali u zamračenoj prostoriji te su pet puta morali izgovoriti: “Ljudi, ostanite zdravi” u smjeru laserskog snopa, a sve je snimano kamerom mobitela.

Potom je za izračun broja kapljica emitiranih iz usne šupljine sudionika studije upotrijebljen računalni algoritam.
– Ovakvo ispitivanje mogu provesti vlasnici kompanija i svi oni koji zaposlenike opskrbljuju maskama- rekao je koautor studije, hemičar i fizičar, Martin Fischer, dodavši da se laser i leće mogu kupiti za 200 dolara te da oni koji provode eksperiment ne moraju nužno biti stručnjaci.

Koja je najbolja?
Studija je pokazala da su profesionalne maske N95 s ventilima, one koje koristi bolničko osoblje na prvim linijama borbe protiv koronavirusa, smanjile prijenos kapljica na manje od 0,1 posto.

Hirurške ili polipropilenske maske po učinkovitosti nisu nimalo zaostajale za njima. Prijenos kapljica smanjile su za 90 posto ili više u usporedbi s maskom nezaštićenim licem.

Ručno izrađene pamučne maske za lice bile su prilično učinkovite te su eliminirale od 70 do 90 posto kapljica emitiranih tokom normalnog govora, ovisno o broju slojeva i nabora.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe