6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Istraživanje pokazalo: Kafa smanjuje rizik od melanoma

Istraživanje američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Journal of the National Cancer Institute”, otkriva da povećanjem unosa kafe možete da smanjite rizik od nastanka najopasnijeg oblika raka kože, odnosno melanoma.

Prethodna istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje kafe može da smanji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sistema.

U istraživanju je učestvovalo 447.357 osoba. Učesnici su ispunjavali upitnik koji je sadržao pitanja o njihovim prehrambenim navikama, uključujući i učestalost konzumacije kafe. Istraživanje je trajalo 10 i po godina, a tokom tog razdoblja oko 2.905 učesnika razvilo je melanom.

Rezultati su pokazali da, što su učesnici unosili više kafe, to je rizik od nastanka melanoma bio niži. Ispijanje četiri šolje kafe dnevno smanjilo je rizik od nastanka melanoma za čak 20 posto.

Ovi rezultati su ostali jednaki čak i kada su naučnici uzeli u obzir ostale faktore, kao što su starost, pol, indeks tjelesne mase, učestalost konzumiranja alkohola, istorija pušenja i izlaganje UV zracima.

Naučnici ističu da je u prevenciji melanoma najvažniji korak zaštita tokom izlaganja UV zracima. Prije nego što povećate unos kafe, svakako se posavjetujte s ljekarom, naročito ako patite od nekih bolesti i uzimate lijekove.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe