3.3 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Istraživanje pokazalo da psi mogu nanjušiti stres kod ljudi

Naši su pseći suputnici još jednom dokazali koliko su fino usklađeni s našim osjećajima.

Znanstvenici su otkrili da psi mogu osjetiti stres u ljudskom dahu i znoju. Četiri psa, kućni ljubimci koje su dobrovoljno ponudili njihovi vlasnici, obučena su da “odaberu” jedan od tri spremnika mirisa. I u više od 650 od 700 testova uspješno su identificirali uzorak znoja ili daha koji je uzet od osobe pod stresom.

Istraživači s Queen's University Belfasta nadaju se da će njihova studija, objavljena u časopisu Plos One, pomoći u obuci terapijskih pasa. Psi doživljavaju svoj svijet kroz miris. Njihove vrlo osjetljive sposobnosti otkrivanja mirisa već se koriste za otkrivanje droga, eksploziva i bolesti, uključujući određene vrste raka, dijabetes, pa čak i covid.

“Imali smo mnogo dokaza da psi mogu osjetiti mirise ljudi koji su povezani s određenim medicinskim stanjima ili bolestima, ali nemamo mnogo dokaza da mogu osjetiti razlike u našem psihičkom stanju”, rekla je voditeljica istraživanja Clara Wilson, piše BBC.

36 dobrovoljaca prijavilo je svoju razinu stresa prije i nakon rješavanja teškog matematičkog zadatka. Svaki spremnik sadržavao je uzorak njihovog znoja ili daha prije ili poslije testa. A ako su psi, Treo, Fingal, Soot i Winnie, mirno stajali ili sjedili ispred “stresnog” uzorka, bili bi nagrađeni omiljenom psećom poslasticom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe