Istraživanja pokazala: Komarci ne mogu prenositi COVID-19

IZVORbody.ba

Kada je koronavirus u pitanju, svakodnevno se javljaju nove teorije i vjerovanja koja kruže internetom. Međutim, mnoge izjave obično nisu naučno dokazane, te ponekad služe samo za bespotrebno dizanje panike. Jedno od takvih vjerovanja bilo je da komarci mogu biti prenosioci koronavirusa.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije izjavila da „ne postoje dokazi koji bi sugerisali da bi novi koronavirus mogli prenijeti komarci”, ovoj tvrdnji je nedostajalo bilo kakve eksperimentalne podrške – do sada.

Novo istraživanje s Državnog univerziteta u Kansasu pokazuje da komarci nisu faktor rizika za COVID-19. Naravno, to ne znači da se ne biste trebali zaštititi od komaraca. Ovi sitni insekti mogu biti prenosioci različitih bolesti, ali ne i koronavirusa. Studija objavljena 17. jula otkrila je da se SARS-Cov-2 ne može razmnožavati u komarcima, te da se ne prenosi ugrizom.

Kako je tekla studija?
Za provođenje studije, istraživači su odabrali tri vrste komaraca; Aedes aegypti, Ae. albopictus i Culex quinquefasciatus. Ovaj izbor predstavlja najvažnije grupe komaraca koji prenose bolesti na ljude. Kako bi osigurali da su komarci zaraženi SARS-CoV-2, istraživači su koristili intratorakalnu inokulaciju, što znači da su ubrizgali virus direktno u šupljinu koja sadrži cirkulacijsku tekućinu. Da bi virus mogao da se prenosi putem komaraca, mora biti u mogućnosti da putuje kroz krvožilni sistem i razmnožava se. To omogućava virusima da pronađu i zaraze žlijezde, što je posljednji korak u procesu prije nego što se infekcija prenese na domaćina.

Istraživači su primijetili da unutar insekata nakon 24 sata nije bilo nikakvih tragova virusa COVID-19. To znači da se virus nije mogao replicirati unutar komaraca i na kraju ga je eliminisala prirodna obrana.

Šta ovo znači za vas?
Čak i ako komarac pokupi COVID-19 od nekoga u restoranu u kojem ste upravo sjedili, to ne znači da će se bolest moći prenijeti na vas ili bilo koga drugog. Ipak, trebali biste poduzeti određene mjere opreza zbog drugih bolesti koje komarci šire.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]