10.8 C
Bihać
Petak, 7 Oktobra, 2022

Istraživanja dokazala: Provođenje vremena u prirodi smanjuje stres na radnom mjestu

Redovne šetnje šumom i zelenim površinama su odlične za vas

IZVORbody.ba

Redovne šetnje šumom ili gradskim parkovima mogu poboljšati sposobnost radnika da se nose sa stresom na poslu.

Stres povezan s poslom pogađa zaposlenike širom svijeta. Radnici u Japanu, gdje kultura radnog mjesta često nalaže da zaposlenici rade brutalno dugo, sigurno nisu imuni na profesionalni stres. U 2018. godini radnici u Japanu iskoristili su samo 52,4% plaćenog odsustva koje im je trebalo, prema vladinim podacima koje je izvijestio BBC. Japanci čak imaju riječ – “karoshi” – koja opisuje smrt prekomjernim radom.

Naučnici s Univerziteta Tsukuba u Japanu ispitali su podatke ankete od 6.466 japanskih radnika koji su u novembru 2017. bili u dobi od 20 do 59 godina. Kao dio originalne ankete, svaki je radnik dobio ocjenu osjećaja koherentnosti (SOC).

1979. godine sociolog Aaron Antonovsky prvi je put predstavio SOC kao koncept. Odnosi se na sposobnost pojedinca da gleda na svijet i vidi sebe sposobnim da svoj život učine smislenim, upravljivim i razumljivim. Nastavio je s upitnikom koji analizira kako ispitanici razumiju stvari koje im se događaju, kao i njihovu sposobnost da upravljaju situacijom i da iz nje shvate značenje.

Prethodno istraživanje pokazalo je da su osobe s jakim SOC rezultatom pokazale veću otpornost tokom stresnih životnih događaja. Ovo otkriće potkrijepilo je ranija istraživanja koja su sugerisala da bi na radnom mjestu jak rezultat SOC mogao ukazivati na to da radnik ima solidnu sposobnost da se nosi sa stresom.

„SOC ukazuje na mentalne sposobnosti za realizaciju i suočavanje sa stresom“, objašnjava prof. Shinichiro Sasahara sa Univerziteta Tsukuba, jedan od autora studije.

Za ovo istraživanje, istraživači su podijelili ispitanike u grupe na osnovu toga koliko često odlaze u šetnju šumom ili zelenim površinama. Zatim su tražili korelacije između vremena provedenog u šetnji prirodom i niza faktora, uključujući SOC rezultat, spol, dob, bračni status, obrazovanje, prihode domaćinstva, navike pušenja i fizičke vježbe.

Dobra navika
Od ispitanika, 55,9% i 75,9% je izjavilo da šeta po šumama, odnosno zelenim površinama, najmanje jednom godišnje. Istraživači su otkrili da su ispitanici koji su šetali šumama ili zelenim površinama barem jednom sedmično pokazali „značajno pozitivnu povezanost“ s jakim ili srednjim skorom SOC, čak i nakon prilagođavanja demografskim faktorima.

Rezultati ove studije poklapaju se s brojnim prethodnim studijama koje su promovisale prednosti šetnje šumama i zelenim površinama. Jedan je posebno zaključio da šetnja šumom može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa psihosocijalnim stresom.

Autori nedavne studije željeli su shvatiti kako hodanje u prirodi utječe na upravljanje stresom na poslu. Šetnja zelenim površinama je jednostavna aktivnost kojoj nije potrebna oprema ili obuka. Ovo bi mogla biti odlična navika za poboljšanje mentalnog zdravlja i upravljanje stresom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se