2.8 C
Bihać
Utorak, 29 Novembra, 2022

Istraživači razvili novi, povoljniji test na koronu, pogodan je za široku upotrebu

IZVORavaz.ba

Bečki istraživači razvili su novu, jednostavnu i povoljnu metodu testiranja na koronavirus, koja ne zahtijeva posebnu laboratorijsku opremu niti stručno znanje.

Prema navodima, Instituta za molekularnu biotehnologiju (IMBA) Akademije nauka (ÖAW) i Instituta za molekularnu patologiju (IMP) novi test je pogodan za široku primjenu, posebno u ekonomski ugroženijim zemljama.

Budući da je genetski materijal SARS-CoV-2 u obliku RNA, on se trenutno u prvom koraku za PCR-testiranja pretvara u DNK koji se potom množi. Međutim, dvostruke žice DNA se nakon toga rastapaju zbog čega se uzorak zagrijava na 95 stepeni Celzijusa.

– Ova ciklična reakcija zahtijeva relativno skupe i sofisticirane uređaje i specijalističko osoblje, što je veliki izazov u udaljenim predjelima ili sa malim resursima – smatra istraživač Julius Brennecke iz IMBA-e.

Zajedno sa Andrea Pauli iz IMP-a i drugim kolegama, Julius Brennecke je unaprijedio 20 godina staru metodu, poznatu kao „Loop-mediated isothermal amplification“ (RT-LAMP).

Prednost novog postupka je što se DNK ne množi ciklično, već pri konstantnoj temperaturi, u ovom slučaju 63 stepena Celzijusa. Dvostruki lanac DNK se rastapa putem enzima, te je novim testom otkrivanje virusa vidljivo golim okom u roku od 30 minuta, saopćeno je iz Eurocomm-a/PR Sarajevo.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se