Ispovijest nakon 45 dana provedenih na respiratoru: Opala mi je kosa, dva nokta, tri puta su me vraćali na “umjetna pluća”

Svjedočanstva onih koji nisu imali tu sreću da COVID prebole bez posljedica najbolje govore o kakvoj je bolesti riječ.

Zagrepčanka Tajana Jakić (42) zaražena je još u martu, ali i danas osjeća posljedice bolesti. Na respiratoru je bila čak šest sedmica, a tri su je puta vraćali u život, koji su joj na kraju spasila umjetna pluća.

Ispala kosa, dva nokta – posljedica je to višemjesečne borbe Tajane Jakić s koronavirusom.

-Portirka je pomogla suprugu da me stave u kolica i nekako do odjela dovezu. Zadnje čega se sjećam je glas liječnice koja je rekla odmah je uspavajte i ja sam završila na respiratoru, opisuje situaciju Tajana Jakić iz Zagreba.

Na tim je “plućima” disala 45 dana.

Zatajenje bubrega
-Doslovno sam ostala u šoku, nisam mogla vjerovati da je toliko vremena prošlo. Ničeg se ne sjećam, apsolutno, nego samo onog trenutka kad su me probudili i to je navodno bilo treći put kad su skinuli s respiratora. Tri puta su me i oživljavali, došlo je do zatajenja bubrega, pa sam trebala i dijalizu, u međuvremenu promjene kompletne krvi, objasnila je šta je sve preživjela.

Kašalj je još jedna posljedica bolesti COVID-19. Preboljeti je ne bih mogla bez cijelog tima zdravstvenih radnika koji su se bezuvjetno brinuli o njoj.

-Ne možete vjerovati da se neko toliko skrbi o nekome ko nije njegov. Mislim da toliko majka o djetetu ne skrbi koliko se oni tamo daju, kaže Tajana Jakić hvaleći osoblje.

Dali su sve od sebe i njeni najmiliji koji su se trudili ostati jaki i biti podrška.

-Oni su stajali ispod prozora, bilo je to proljetno vrijeme, u biti sam ih čula, oni su viknuli odozdo “tu smo, samo da znaš”.

Uz nju su i dalje pa je i oporavak lakši. Svaki dan pomalo vježba kako bi vratila snagu.

Ima i poruku.

-Trebaju se nositi maske kao minimalno osiguranje, hajmo to tako nazvati. Jer posljedice zaista mogu biti ružne. Ja sam vidjela tamo i mlade i stare, rekla je Tajana Jakić o boravku u bolnici za HRT.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe