21.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Juna, 2022

Isplate prosvjetarima, ali bez kamata: Počinje izmirenje dugova, spremili deset miliona KM

Vlada USK-a donijela je Odluku o provođenju postupka po javnom pozivu za imaoce pravosnažnih sudskih odluka za potraživanja prema Vladi, čiji je obrađivač Ministarstvo finansija. Zatečeni dug Kantona, po ovom osnovu, iznosio je 84 miliona KM.

– Za isplate po osnovu sporazuma u budžetu za ovu godinu planirali smo 10 miliona KM i izmirenje obaveza počet će u roku 60 dana, kazao je premijer Mustafa Ružnić.

Vlada je utvrdila kriterije za izvršenje obaveza po osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka, sporazumom-vansudskim putem. Kriterij za izvršenje obaveza iz sredstava budžeta je bio odricanje od 10 posto glavnog potraživanja i dosuđene zakonske zatezne kamate. S obzirom na to da se u najvećem broju radi o prosvjetarima koji su dobili tužbe za kršenje kolektivnih ugovora, zaduženo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa i uprave da prikupe zahtjeve zainteresovanih sa pripadajućom dokumentacijom, obrade ih i provjere. Broj zahtjeva koji su ispunili kriterij je 1.187, a konačna lista je objavljena na web stranici Vlade.

– Imaoci pravosnažnih sudskih odluka, a zaista ih je veliki broj, moraju prijaviti potraživanja na javni poziv ukoliko su spremni da u ovjerenoj izjavi navedu da se odriču zakonske zatezne kamate na troškove parničnog i troškove izvršnog postupka. Poziv će ostati otvoren do 25. maja, poručio je ministar finansija Vedran Prša.

Oni koji imaju više rješenja, za svako od njih moraju imati posebnu izjavu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se