Pijuckanje tri do četiri šoljice kafe dnevno povezano je sa 41 posto manjim rizikom od razvoja određenih vrsta bolesti.
Vaš jutarnji napitak mogao bi smanjiti rizik od raka glave i vrata, kažu naučnici.
Činilo se da pijenje čaja ima povoljan uticaj na rizik od raka, prema analizi koju su izvršili istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Juta i Instituta za rak Huntsman.
Rak se može razviti u više od 30 područja na glavi i vratu, uključujući usta i usne, grlo, nos, sinuse i pljuvačne žlijezde.
Viši autor studije dr Yuan-Chin Amy Lee rekao je: “Iako je bilo prethodnih istraživanja o konzumiranju kafe i čaja i smanjenom riziku od raka, ova studija je naglasila njihove različite efekte na različite pod-lokacije raka glave i vrata, uključujući i promatranje da je čak i kafa bez kofeina imala pozitivan uticaj.
“Navike kafe i čaja su prilično složene, a ovi nalazi podržavaju potrebu za više podataka i daljim studijama o utjecaju koji kafa i čaj mogu imati na smanjenje rizika od raka”, dodaje.
Istraživači su analizirali 14 studija o konzumiranju kafe i čaja, koje su ukupno dale informacije o 9.548 pacijenata sa karcinomom glave i vrata i 15.783 osobe bez te bolesti.
Učesnici studije ispunjavali su upitnike o tome koliko šoljica kafe i čaja bez kofeina piju svaki dan ili sedmicu. U poređenju s onima koji ne piju kafu, ljudi koji dnevno piju više od četiri šoljice kafe pune kofeina imali su 17 posto manje šanse da dobiju rak glave i vrata, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer.
Također, su imali 30 posto manje šanse da obole od raka usne šupljine – također poznatog kao rak usta – i 22 posto manje šanse da imaju rak grla.
Ispijanje tri do četiri šoljice te stvari povezano je sa 41 posto manjim rizikom od raka hipofarinksa – ovo je rijetka vrsta raka koja se razvija na dnu grla. Smatra se da pušenje, redovno pijenje velikih količina pića i nezdravo jedenje povećavaju rizik od razvoja ove vrste raka.
U međuvremenu, ispijanje kafe bez kofeina bilo je povezano samo sa smanjenim rizikom od jedne vrste raka glave i vrata. Utvrđeno je da oni koji piju bez kofeina imaju 25 posto manji rizik od razvoja raka u ustima ili jeziku.
Što se čaja tiče, činilo se da to smanjuje rizik od raka hipofarinksa za 29 posto. Rezultati također sugeriraju da je pijenje jedne šoljice dnevno ili manje povezano sa 9 posto nižim izgledima za rak glave i vrata u cjelini, u poređenju sa ne pijenjem te stvari.