6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Londonu

IZVORavaz.ba

– Izvršilac napada u četvrti Stritem u južnom Londonu je borac ISIL-a, koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja – stoji u saopćenju.

Sudeša Amana (20) policija je upucala nakon što je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici.

Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.

Aman je hvalio ISIL, dijelio El-Kaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.

Premijer Boris Džonson (Johnson) najavio je strožije zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za terorizam prerano otpušten iz zatvora.

U školi je napisao da bi se “najradije raznio”
U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Aman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, prenose mediji u Velikoj Britaniji. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u aprilu 2018. te su ga mjesec poslije naoružani policajci uhapsili u sjevernom Londonu.

U decembru 2017. Aman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Ebu Bakra el-Bagdadija, koji je ubijen u oktobru tokom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku “da je Islamska država tu da ostane”.

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje El-Kaidinog časopisa sa svojom porodicom, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se “najradije raznio”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe