Nutricionistica Kirsten Brooks dala je savjete o tome što je najbolje jesti kako biste poboljšali zdravlje mozga. Ističe i kako trebamo izbjegavati hranu bogatu rafinisanim šećerom i ugljikohidratima, ali i ultraprerađenu hranu koja je ne sadrži mnogo proteina i vlakana.
Takva hrana može dovesti do razvoja predijabetesa ili dijabetesa zbog poremećene glukoze, a to dalje može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema. Povećan rizik od oštećenja mozga i neuroloških komplikacija često se opaža kod osoba koje pate od dijabetesa jer visok nivo šećera u krvi može oštetiti funkciju mozga.
Kako bi se borili protiv toga, nutricionistica predlaže da jedete prerađenu hranu koja je prirodnija.
“Cjelovite namirnice poput smeđe riže i zobi, voće s niskim sadržajem šećera poput bobičastog voća, raznolik izbor povrća plus grah i leća, meso, riba i jaja su dobri. Ishrana s malo vlakana, s visokim udjelom brzo oslobađajućih ugljikohidrata i šećera, koja sadrži umjetna sladila, aditive i emulgatore, može pridonijeti visceralnom salu oko sredine, što može stvoriti takoreći upalu u mozgu”, navela je.
Također, preporučila je ishranu bogatu vlaknima za jačanje mozga s preporučenih 30 grama dnevno. Ostalo povrće kao što su brokula, prokulica, artičoka, kelj, leća, bobičasto voće, jabuke, kruške, bademi i chia sjemenke također se predlažu za poboljšanje kognitivnih funkcija.
Poželjno je da jedete i fermentiranu hranu kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kimchi jer su odlične namirnice za poboljšanje crijeva i poboljšanje zdravlja mozga.
Ljekar Donald Grant naveo je namirnice koje bi žene trebale uključiti u svoju ishranu, a to su masna riba i jaja, lisnato povrće i avokado.
“Ovo je čak i naučno potkrijepljeno sa studijom koja naglašava da je ishrana bogata masnom ribom dobra za kognitivnu funkciju i može čak zaštititi od stanja kao što je Alzheimerova bolest”, istaknuo je.