5.1 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Inženjerstvo je profesija budućnosti! Tehnički fakultet Bihać: Rad u vrijeme pandemije!

Vodeći računa o zdravlju svojih studenata i uposlenika Tehnički fakultet je u drugoj sedmici ljetnog semestra akademske 2019/2020 godine obustavio izvođenje nastave u obliku normalnog održavanja u učionicama i laboratorijama poštujući smjernice štabova civilne zaštite F BiH i USK-a radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

Našli smo se pred izazovom kako da u jeku pandemije sve obaveze naših studenata iz učionica, laboratorija i praktične nastave prebacimo na online kurseve. Cilj nam je bio da se približimo našim studentima, damo im podršku i izgradimo zajednicu koja će u međusobnoj interakciji moći da prevaziđe izazove vanrednog stanja kojim se susrećemo. Našim studentima, asistentima i profesorima omogućili smo fleksibilan pristup u odabiru načina i metoda izvođenja nastave na daljinu, koji su prije svega uvjetovani posjedovanjem odgovarajuće IT tehnologije i adekvatnih IT komunikacijskih alata. Na Tehničkom fakultetu posjedujemo kvalitetan Informacioni sistem, koji raspolaže sa modulima za interakciju između učesnika u nastavnom procesu, postavljanje nastavnih materijala, te provjeru znanja na principu testa, ili pak kviz pitanja.- istakli su sa ovog fakulteta.

Univerzitet u Bihaću posjeduje vlastitu platformu Adobe connect za učenje na daljinu u virtualnoj učionici, ali pored ove koriste se i druge, učesnicima u procesu dostupne aplikacije, kao što
su ZOOM, SKYPE, Google Classroom, Viber, Whats App i sl.

Doprinos Tehničkog fakulteta u suzbijanju koronavirusa!
Tehnički fakultet je opremljen 3D printerima, a kako je jedan od odsjeka ovog fakulteta Tekstilni dizajn, fakultet nije zatvorio svoja vrata u jeku pandemije, nego je sve svoje resurse stavio na raspolaganje društvenoj zajednici.

Nismo zatvorili vrata fakulteta u ovim vanrednim okolnostima. Naše ljudske i materijalne reurse stavili smo u funkciju pomoći društvenoj zajednici, pridržavajući se propisanih mjera zaštite na radu u ovakvim situacijama. Zajedno sa našim studentima po proglašenju pandemije pokrenuli smo štampanje zaštitnih vizira na 3D printerima, te izradu zaštitnih maski od tkanine. Iste distribuiramo zdravstvenim radnicima, pripadnicima MUP-a, Kantonalne inspekcije i ostalim koji su aktivni u procesu suzbijanja pandemije Covid 19 na našem kantonu. – naglašava u razgovoru dekan Tehničkog fakulteta Atif Hodžić.

Inženjerstvo je profesija budućnosti!
Svaka generacija maturanata suočava se odlukom šta i gdje studirati. Od te odluke zavisi njihova buduća karijera i uspjeh na privatnom planu. Izbor studija je jedna od najvećih prekretnica u životu svake mlade osobe i zato je neophodno odabrati studirati ono što volimo, ali i ono što će u budućnosti tržište rada najviše prepoznati.

Prema predviđanjima vodećih svjetskih stručnjaka inženjerstvo je profesija budućnosti, gdje se procjenjuje da će u narednih deset godina u svijetu biti 90% inženjera, a ostale struke 10%.

Upis za cjeloživotno učenje!
U uvjetima vanrednih okolnosti neophodno je sačuvati cjelokupan obrazovni sistem našeg društva, znanje je bogastvo pojedinca i društva u cjelini i nezamislivo je bez visokog obrazovanja.

Predstojeći upis studenata na naš fakultet neophodno mora imati drugačiji protokol u odnosu na dosadašnju praksu. Tehnički fakultet je najstariji i najorganiziraniji fakultet na Univerzitetu u Bihaću i kao takav jedini ima organiziranu nastavu na sva tri ciklusa po Bolonjskom principu studiranja. Naša prepoznatljivost u evropskom prostoru visokog obrazovanja ima za posljedicu da imamo najveći broj studenatana Univerzitetu u Bihaću, te da svake godine naš fakultet upiše najviše srednjoškolaca, kako sa Unsko-sanskog kantona, tako i iz BiH, pa i djela Republike Hrvatske.

Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i ove godine nudi upis za cjeloživotno učenje na sva tri ciklusa studiranja za pet studijskih odsjeka: Mašinstvo, Drvna industrija, Građevinarstvo, Informatikla-elektrotehnika i Tekstilni dizajn i tehnologija.

Želimo potencijalne kandidate uvjeriti da smo njihov najbolji izbor jer smo kadrovski i materijalno dobro opremljeni, a naših diplomanata nema na biroima rada. Na našoj web stranici www.tfb.ba postavljen je online upitnik za iskazivanje interesa studiranja na Tehničkom fakultetu u Bihaću te pozivamo sve kreativne, inovativne i preduzetne mlade ljude da iskažu svoj interes i postanu dio naše fakultetske zajednice, koja ima za cilj izgradnju bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini, državi visokih standarda u kojoj bi svi željeli živjeti.

Za kraj sa Tehničkog fakulteta poručuju

Ostanimo zdravi, budimo hrabri i odgovorni, podržavajmo se međusobno, jer saradnja i podrška su riječi koje će možda zavladati našom civilizacijom u budućnosti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe