(Intervju) Irma Bahl: Sav novac od prodaje knjige će biti preusmjeren u humanitarne svrhe

Dobra knjiga je više nego zanimljiv način da ispunite dosadno popodne, zaposlite svoje sive ćelije, upijajte riječi, dajete lice i izgled svakom liku, riješite misteriju, ili pokušate da predvidite šta će se sljedeće dogoditi. Knjiga može služiti kao vozilo koje će nas odvesti na dugu avanturu i nepoznatu destinaciju. Ona može biti prijatelj, inspiracija, učitelj.

Upravo o dobrim knjigama razgovarali smo sa Irmom Bahl, čije ćemo knjige uskoro imati u svojim rukama, te jesenje dane koji su pred nama, provesti zamišljajući nove omiljene likove. Dok se budemo prepustili uživanju čitanja, ujedno ćemo raditi i jedno humano djelo. Naime, sav novac od prodaje ide u dobrotvorne svrhe.

Gdje pronalazite inspiraciju za pisanje?

Spisateljstvo je dar, s tim se rodiš, tako da inspiraciju možeš pronaći i u najmanjim stvarima. U ljudima koje srećeš na svom životnom putu, u ptici koja ti prilikom doručka na otvorenom sleti pored stola iščekujući prosute mrvice… Ipak, najbolja su djela proizašla iz nekog sopstvenog bola. Sve teškoće koje prolazimo u nama ostavljaju neki trag. A pisci imaju taj dar da taj osjećaj mogu pretočiti na papir.

Kada planirate izdati knjigu?

U pripremi su tri izdanja. Zbirka poezije, ljubavni roman i bajka za djecu u pripremi izdavačke kuće „Lijepa riječ Ešić“. Za ljubavnu priču „Putevi osvete“ je napravljen i scenario koji je prodan turskoj produkcijskoj kući za snimanje jedne serije. Broj epizoda će zavisiti od rejtinga, kako to inače kod njih biva.

Šta nam možete otkriti iz knjige koja stiže?

Prva koja stiže je bajka za djecu (Tobi i vilina harfa) koja bi se trebala izdavati dvojezicno (bosanski-njemački).

Radi se o dječaku u invalidskim kolicima koji na dnu jezera pronalazi čarobnu harfu…(dalje nećemo otkrivati). Sav novac od prodaje ide u humanitarne svrhe. Naravno, izdavačka kuća uzima svoj dio kojim se pokrivaju troškovi izdavanja, ali za autorski dio koji dobijam ja, ću otvoriti zaseban račun pa ćemo vidjet, zavisno od prodaje, naravno da pomognemo nekom kome stvarno treba.

Na koji svoj uspjeh ste najponosniji?

Majčinstvo! Moja Sara je navršila 15 godina. Ona je definitivno moj životni uspjeh.

Sve ostalo ni ne akreditiram kao uspjeh, jer vidite, relativan vam je to pojam. Na primjer, položite neki ispit nakon što ste ga pali mnogo puta – vama je to uspjeh, a drugi će reći samo „napokon“.

Najvažnija stvar koju ste naučili u životu?

Kao što stoji u 272. ajetu Sure El-Bekare: “Što date od dobra, to je vaše!“ eto, mene je to život naučio. Novac ne čini sreću, neki od nas su ga prvo morali zgrnuti da bi to shvatili. I još nešto, za sve što učinite, ne očekujte nikakvu reakciju. Što napravite je vaša stvar, ne očekujete da vam ljudi vrate istom mjerom ili da imaju isto mišljenje kao vaše.

Šta radite u slobodno vrijeme?

Putujem, šetam, čitam, pišem…a kombinacija ove 4 stvari je meni definitivno dobitna.

Irma Bahl je i članica popularne Facebook grupe “Mi, Mahaluše”, koju je osnovala influencerica i blogerica Halida Telalović Hodžić, a koju krasi snažna povezanost članica, izrođena prijateljstva i solidarnost, pa je tako ova grupa žena provela razne projekte, od humanitarnih akcija, darivanja krvi pa do podjele novogodišnjih paketića.

Razgovarala i pripremila: Adna Tatarević

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe