Informacije o upali pluća izazvanoj Corona virusom i savjeti za smanjenje rizika prijenosa

IZVORavaz.ba

Krajem 12. mjeseca prošle godine primjećeno je grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Oboljeli su razvili simptome povišene temperature i otežanog disanja, a rtg snimak pluća je pokazao infiltraciju plućnog tkiva. Oboljeli se epidemiološki povezuju s boravkom na gradskoj tržnici, gdje se obavlja veleprodaja morskih i drugih živih životinja (ptice, zečevi, zmije, kamile). Slučajevi su izvezeni u mnoge države svijeta.

Uzročnik oboljenja, koje se prvo pojavilo u Kini, je novi virus iz skupine corona virusa, koji može izazvati blage simptome, ali i teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Prema dostupnim informacijama, ljudi oboljeli od hroničnih oboljenja (hipertenzija, kardiovaskularni problemi, dijabetes, problemi sa jetrom, hronična respiratorna oboljenja) i osobe starije životne dobi su više podložni oboljenju sa teškom kliničkom slikom. Međutim, informacije o ovom oboljenju su još u fazi prikupljanja i postoje još mnoge nepoznanice.

Sumnja se da je virus nastao mutacijom ili genetskom razmjenom s drugim virusima. Virus nije ranije identificiran kod ljudi.

Naučnici vjeruju da su životinje „najvjerovatniji primarni izvor“, ali da je došlo do prenošenja s čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom, što je potvrđeno od strane kineskog komiteta za zdravstvo. Ono što trenutno nije poznato je obim prenošenja sa čovjeka na čovjeka, te su relevantne informacije još uvijek u fazi prikupljanja i analiziranja.

Smatra se da se inkubacija kreće od 7 do 10 dana.

Uobičajeni znakovi infekcije uključuju respiratorne simptome, povišenu temperaturu, groznicu, bolove u mišićima, kašalj, otežano disanje i poteškoće s disanjem. U težim slučajevima, infekcija može izazvati upalu pluća, ozbiljni akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega, pa čak i smrt.

Uzročnik se može dokazati laboratorijski, a bolest se može potvrditi Rtg snimkom pluća, koji pokazuje infiltraciju plućnog tkiva.

Pretpostavka je da se oboljenje prenosi bliskim kontaktom, a najnovija informacija SZO je potvrdila prijenos s čovjeka na čovjeka, što povećava mogućnost bržeg širenja zaraze i zahvatanja većeg prostora.

Specifično liječenje ne postoji. Ne postoji niti vakcina protiv ovog virusa. U terapiji se primjenjuju simptomatski lijekovi.

SZO je dala saopštenje da na osnovu trenutno dostupnih informacija nema opravdanja za ograničenje putovanja ili trgovine i poziva stanovništvo i zdravstvene radnike da poštuju osnovne principe za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe