13.6 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Incidenti migranata sve češći u Krajini

U zadnje vrijeme na društvenim mrežama možemo vidjeti izobilje lijepih slika i video materijala koji dolaze iz Krajine i prekrasne rijeke Une. Da, Krajina je oduvijek slovila kao mjesto sa gostoprimstvom, mjesto sa prekrasnim prirodnim bogatstvom, kao mjesto sa divnom Unom koja se svojom ljepotom svake godine istakne i pokaže da je prava Miss rijeka. Cazin, Bihać, Kladuša, Krupa i ostali gradovi u Krajini zaista imaju šta da ponude turistima.

Od prije nekog vremena, migranti koji nemaju pojma gdje su došli, ne znaju koliko štete nanose narušavajući kvalitetu života u mjestu u kojem borave ili kroz koje prolaze.

Cazin im je kao neka usputna stanica, tu prolaze, obitavaju, pljačkaju, pale kuće stanovništvu koje je u dijaspori. Napadaju i probijaju se do bilo kojeg graničnog prijelaza.

Velika Kladuša ima svoje probleme, napade vatrenim i hladnim oružjem. Neprestano uznemiravanje građana, konstantni pokušaji prelaska granice.

Bihać je, opet, posebna priča. Tu kao da je stacionar sve ijednog migranta koji je ušao u Bosnu i Hercegovinu. Grupna okupljanja, tuče u blizini škola, vrtića, napadi na djevojke, žene, pljačke radnji, ulasci u neovlaštene, privatne posjede. Narušavanje javnog reda i mira.

Svi se pitaju ko je odgovoran… U Krajini, u Unsko-sanskom kantonu se nalaze ljudi koji aktivno i profesionalno rade na usavršavanju, promociji i boljem stanju turizma, ali i generalnog stanja stanovništa.

Zanimljivo je da gotovo svaki migrant ima neki od skupih telefona, uvijek ima konekciju na internet i prati dešavanja, kao i to da tačno znaju kojim rutama se kretati.

Zanimljivo je i to da većina njih dolazi iz zemalja koje nisu obuhvaćene ratom. To bi bilo nešto poput onoga kada bih ja sad emigrirao u Austriju jer mi se ne sviđa sistemsko uređenje moje zemlje.

Zato postoje i međusobna kolebanja, tuče, ubistva i ranjavanja u migrantskim centrima, jer oni ne mogu jedni druge, jer jednima smetaju ovi iz ratnih zemalja i obratno.

Sve u svemu, priča o migrantima u BiH, tačnije u Krajini, nema kraja. Kao jedan abez, rupa bez dna koja upija konvertibilne marke, a iza sebe ostavlja dubok trag kriminala.

Jedni optužuju vlast USK, drugi Sarajevo i Predsjedništvo, a trećima odgovara kako god, jer se novčanik svakako puni.

Bilo kako bilo, Krajina je narušena, ranjena, i ljudima nije jednostavno. Naprotiv, grcaju u problemima sa migrantima koji ostavljaju tragove u vidu paljevine, krvi, pljačke….

I ko je odgovoran? Nije niko, svaka priča u medijima, svaki tekst, slika, smrt, neće potaknuti prave nadležne i odgovorne da se problem riješi.

Krajino, sretno i čuvaj se, izgleda da je sve spalo na onu staru “Uzdaj se u se i u svoje kljuse”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe