Igra mačke i miša u Bihaću: Policija migrante preveze do kampa, tamo ih ne prime, oni se ponovo vrate u grad

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ističe kako policija dosljedno provoditi odluke Operativne grupe za migrantsku krizu USK kojima se zabranjuje boravak i kretanje migranata unutar gradskog područja

Pripadnici policije u Bihaću svakodnevno pronalaze i izmještaju migrante iz urbanog područja na lokalitet Lipa, ali većina njih pronalazi način da se vrati u gradsko područje.

U posljednjih nekoliko dana više stotina migranata iz kruga napuštenog preduzeća “Krajinametal” i drugih lokacija autobusima je prevezeno u Lipu, ali u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), koja upravlja tim kampom, odbijaju da prime nove korisnike. Pravdaju to time da u ovom kampu trenutno ima oko hiljadu mjesta, te da su svi kapaciteti prošireni. Zbog toga migrante jednostavno ostavljaju na livadama ispred kampa, a većina njih se, po odlasku policije, pješice ponovo vraća u Bihać ili odlaze u “gejm”, odnosno pokušavaju preći granicu s Hrvatskom.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ističe kako policija dosljedno provoditi odluke Operativne grupe za migrantsku krizu USK kojima se zabranjuje boravak i kretanje migranata unutar gradskog područja.

– Nastavićemo provoditi takve odluke i kada uočimo migrante na ulicama, u napuštenim objektima ili nelegalnim privatnim smještajima poduzećemo pomenute zakonske ovlasti i prebaciti ih u kamp Lipa, istakao je Kljajić. Najavio je kako će policija pomenute aktivnosti od naredne sedmice pojačati i na području Velike Kladuše te da će u fokusu biti kamp “Miral” i mjesta gdje migranti borave u većem broju.

Iako su predstavnici međunarodnih organizacije zatražili da se ponovo aktivira migrantski kamp “Bira”, koji su vlasti u USK zatvorile, premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavili su kako to ne dolazi u obzir. Podršku im pružaju i građani Bihaća, koji se svakodnevno okupljaju ispred “Bire” i poručuju kako neće dozvoliti da se migranti ponovo smještaju u ovaj kamp. Iako je dolaskom hladnijih dana priliv migranata u USK nešto smanjen, još ih veliki broj boravi na ovim prostorima. Iz međunarodnih organizacija su upozorili na moguću humanitarnu katastrofu, jer većina migranata nema riješeno pitanje smještaja, a vremenski uslovi su sve lošiji.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe