Iako sićušno, ovo povrće jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja raka i dijabetesa

Rotkvice su prepune esencijalnih vitamina i minerala i, iako većina ljudi nema naviku jesti ih, izuzetno su dobre za cjelokupno zdravlje. Sadrže visok nivo vitamina C i B, željeza, vitamina K, magnezija i cinka.

Ovi hranjivi sastojci uključeni su u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih zrnaca do poticanja probave. Rotkvice također sadrže glukozinolate, spojeve koja imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. U ljusci se nalaze antocijani, biljni pigmenti koji im daju ružičastu nijansu, a koji također imaju snažna protuupalna svojstva.

– Jačaju imunitet
Vitamini C i B pomažu u jačanju imunološkog sustava potičući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Oni također pojačavaju njihovu sposobnost da rade svoj posao, što uključuje uništavanje klica koje izazivaju bolesti i stvaranje antitijela. Vitamini B pomažu enzimima proizvesti nove organske molekule, osnovnu komponentu svih stanica, što pomaže u jačanju imuniteta.

– Rotkvice i zdravlje
Mogu smanjiti rizik od nastanka raka
Vitamin C je antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala u tijelu (slobodni radikali su molekule koji mogu oštetiti stanice i doprinijeti razvoju bolesti kao što je karcinom). Pokazalo se da spojevi pronađeni u sjemenu rotkvice mogu pomoći u uništavanju stanica raka dojke (laboratorijsko istraživanje iz 2017.) i stanica raka pluća (istraživanje iz 2016. godine).

– Dobre su za probavu
Rotkvice su bogate nerazgradivim vlaknima koja se kreću kroz probavni trakt i upijaju tekućine, otpad i nusproizvode digestivnog procesa. To pomaže u sprječavanju zatvora i drugih gastrointestinalnih problema.

– Smanjuju rizik od dijabetesa
Znanstvenici smatraju da rotkvice imaju antidijabetičko djelovanje. Iako je potrebno još istraživanja, pokazalo se da vlakna u rotkvicama mogu usporiti apsorpciju glukoze, sprječavajući porast razine šećera u krvi. Tako rotkvice pomažu u sprječavanju razvoja dijabetesa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe