14.5 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Iako je zrak čist, na snazi ostaje epizoda “pripravnost” u svim zonama KS

IZVORavaz.ba

Iako je zrak u Kantonu Sarajevo čist, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS predložilo je zadržavanje na snazi epizode “pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje ovaj plan.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan pad prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10, predviđenih za navedenu epizodu od 50 µg/m3 na svim mjernim mjestima.

U skladu s tim, prosječne dnevne vrijednosti izmjerene danas do 12 sati su iznosile: Vijećnica 8, Otoka 20, Ilidža 12 i Ilijaš 26 µg/m3.

Narednih nekoliko dana najavljeno je sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, te slab vjetar južnog i jugozapadnog smjera. U isto vrijeme iz Federalnog hidrometerološkog zavoda procjenjuju da se u narednim danima očekuje i slaba temperaturna inverzija koja može doprinijeti porastu zagađujućih materija u zraku, zbog čega je ovo stručno tijelo zadržalo na snazi spomenutu epizodu.
Također, podsjećaju da je neophodno nastaviti primjenjivati i sve mjere predviđene u okviru epizode “pripravnost”.

U skladu s Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe