21 C
Bihać
Srijeda, 18 Maja, 2022

I poslije Miloševića – Milošević: Prošlo je 20 godina od pada režima u Srbiji

Prije 20 godina pao je režim Slobodana Miloševića, autoritativna nacionalistička mreža vlasti u Srbiji koja je glavni katalizator za gotovo sve događaje koji su doprinijeli raspadu SFRJ i izolaciji tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

IZVORklix.ba

Miloševićeva više od 10 godina duga vladavina obilježena je ratovima i sankcijama. Građani Beograda su 5. oktobra 2000. odlučili prekinuti niz historijski pogubnih odluka, a kap koja je prelila čašu bilo je Miloševićevo odbijanje izbornog poraza.

Podsjetimo, tada je predsjednički kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica odnio pobjedu, ali je Republički izborni štab po nalogu Miloševića odbio priznati rezultate.

Uslijedili su protesti koji su trajali do 6. oktobra kada je Milošević priznao poraz, ali tek nakon što su dvije osobe ubijene, 60 osoba povrijeđeno, i pošto su građani Srbije osvojili zgradu Skupštine i zgradu Radio-televizije Srbije.

Šestog oktobra policija je većinski stala na stranu građana što je predstavljalo jedan od ključnih momenata.

Svijet je posmatrao naizgled novu Srbiju kada je vlast premijera Zorana Đinđića Hagu izručila Slobodana Miloševića koji nažalost nije dočekao presudu po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Kosovu.

Zalet pozitivnog političkog raspoloženja trajao je sve do atentata na Đinđića 2003. godine koji je pokazao da se suštinske promjene u Srbiji ipak nisu desile.

Đinđićeva Demokratska stranka se raspala na nekoliko manjih stranaka i niti jedna danas nema svoje poslanike u Skupštini Srbije, a zemljom vladaju bivši Miloševićevi ljudi:

Aleksandar Vučić bio je ministar informiranja za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, ministar odbrane Aleksandar Vulin bio je istaknuti član JUL-a Miloševićeve supruge Mirjane Marković, a ministar vanjskih poslova Ivica Dačić bio je glasnogovornik Miloševeve Socijalističke partije Srbije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se