I ovo je moguće: Čaj koji sagorjeva kilograme dok spavate!

Najnovije istraživanje je pokazalo da samo dvije šoljice takozvanog Oolong čaja može potencijalno otopiti višak masnoće u vašem tijelu.

IZVORbody.ba

Kada pričamo o sagorjevanju trbušne masnoće, možda će vam prvo pasti na pamet naporni treninzi i posebne dijete, ali ovaj čaj funkcioniše na malčice drugačiji način.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkriva da pijenje Oolong čaja može pomoći da “ubijete” masnoću dok spavate. Preciznije, istraživači sa Univerziteta Tsukuba u Japanu otkrili su da pijenje samo dvije šolje tradicionalnog kineskog čaja svaki dan ubrzava procese sagorijevanja masti u tijelu.

“Kao i svi čajevi, i oolong čaj sadrži kofein koji utieče na metabolizam energije povećavajući puls. Međutim, studije sugeriraju da konzumacija čaja može povećati i razgradnju masti, neovisno o učincima kofeina”, kaže autor pomenute studije, profesor Kumpei Tokuyama.

Šta su istraživači pronašli nakon dvije sedmice proučavanja? Kineski Oolong čaj – koji je djelomično oksidiran i ne smatra se u potpunosti zelenim ili crnim čajem, s obzirom da ima karakteristike oba – i čisti kofein povećali su razgradnju masti za 20% u odnosu na one ispitanike koji su uzimali placebo tabletu.

Još impresivniji nalaz je da su se pozitivni efekti Oolong čaja na tijelo održavali tokom cijele noći. Čudno je to što ni grupa koja je pila Oolong čaj ili čisti kofein u tom dvosedmičnom periodu nije povećala potrošnju energije. Ovo zapažanje sugerira da su učesnici možda razvili toleranciju na stimulativne efekte oba tretmana.

Također, nije bilo primjetnih promjena u obrascima spavanja niti jedne grupe koje im je trebalo da zaspu, uprkos činjenici da su oba tretmana uključivala kofein – poznati poremećaj sna. Nedostatak sna tada može poremetiti i metabolizam energije – skup procesa koje tijelo koristi za razgradnju hrane.

Profesor Tokuyama kaže da iako efekti koje je Oolong imao na razgradnju masti tokom spavanja sugeriraju da bi čaj mogao pomoći u kontroli tjelesne težine, ali nije jasno hoće li ti efekti zapravo dovesti do gubitka masti tokom dužeg vremenskog perioda.

“Pored toga, želimo probati Oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali učinke kofeina od ostalih komponenti čaja, što će nam pomoći da shvatimo kako Oolong tačno pomaže u razgradnji masti”, dodaje Tokuyama.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe