Hrvatski naučnik Ivan Đikić za “Avaz”: Za tri mjeseca korona će nestati sa zapadnog Balkana

IZVORAvaz.ba

Poznati hrvatski naučnik i jedan od najrelevantnijih molekularnih biologa u Evropi Ivan Đikić kazao je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” da su najozbiljniji prenosioci virusa osobe koje nemaju simptome.

On je dodao da je ova pandemija opasna jer se virus vrlo brzo širi.

No, dobra je strana cijele priče, kako dodaje Đikić, da gotovo 90 posto populacije neće imati nikakve simptome.

Akutna oboljenja

– O manjem dijelu, dakle 5 do 10 posto, širom svijeta vodi se najviše brige, jer je kod njih smrtnost više izražena. To su ljudi u bolnicama, osobe s akutnim oboljenjima i na njih se treba fokusirati – naglašava Đikić.

Pojašnjava da je koronavirus moguće pobijediti, a to je već dokazano u Kini.

– Rigoroznim mjerama Kina je uspjela prebroditi veliku opasnost. Sada su na tzv. zadnjem repu ovog virusa. Također, koronavirus se može pobijediti pravim mjerama, ponašanjem, pa čak i na prirodnom ciklusu. Virusi poput korone su ciklični. Hrvatska i Njemačka imaju odlične statističke pokazatelje, jer su uspjeli na kontrolirani način spriječiti širenje virusa među populacijom, a kasnije i u bolnici – potcrtava.

Dodaje da su neke zemlje zakasnile s reakcijom.

– Ušle su u eksponencijalnu fazu i tamo imate veće brojeve umrlih, koji su zastrašujući. Panika je još veći problem, jer kada pravimo paniku, onda blokiramo život službi koje su neophodne za normalan život. U ovim trenucima nam treba odgovornost i pravilno ponašanje – ističe.

Realna očekivanja

Đikić ističe da će na području zapadnog Balkana koronavirus nestati za tri mjeseca.

– Od pojave virusa u Hrvatskoj, BiH i ostalim zemljama može se izračunati na temelju programa koji predviđaju pojavu i širenje. Sada smo na početku uspona i trebat će nam vjerovatno dvije, tri, pa čak i četiri sedmice da se virus proširi u maksimalnom broju. Onda će biti potrebno mjesec do dva, maksimalno tri, da padne broj zaraženih u populaciji. Samo s pravilnim mjerama to neće trajati tri mjeseca, već možda mjesec ili dva – zaključuje Đikić.

Vrhunac nakon mjesec

Uprkos mišljenju nekih stručnjaka da će toplije vrijeme utjecati na nestanak koronavirusa, Đikić naglašava da se to neće desiti.

– Nikakvo toplo vrijeme i sunce neće doprinijeti nestanku virusa. Ovdje je pitanje kad će se u kojoj zemlji pojaviti. Ako se u nekoj zemlji pojavi u maju, ciklus će trajati slično kao i danas. Tako vrhunac bude nakon mjesec, dva, a onda počinje padanje zaraze – napominje naš sagovornik.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe